A-
A+

Tretton nej och nytt försök att blidka fienden

Republikanen Kevin McCarthy vill bli talman i USA:s representanthus.
Republikanen Kevin McCarthy vill bli talman i USA:s representanthus.
USATT-AP

Republikanska rebellerna håller ut.

Men Kevin McCarthy ska övertyga dem efter att ha förlorat en trettonde omröstning om talmansposten i representanthuset.

Kammaren ajournerar sig till lördagsmorgonen för nya republikanska försök att blidka bittra fiender inom partiet.

Annons

Annons

McCarthy försöker att övertala och utlova eftergifter för att nå talmanspodiet. Inför den tolfte omröstningen fick han med sig ytterligare 14 republikanska rebeller.

Övertalningsförsök pågick under hela fredagen. Men tydligen förgäves. McCarthy fick inte de nödvändiga 218 rösterna vare sig i den 12:e eller 13:e omröstningen.

Då beslöt representanthuset att ajournera sig till lördagsmorgonen (klockan 22 amerikansk tid på östkusten).

Omfattande eftergifter

Inför den tolfte omröstningen hade McCarthy redan lovat att återgå till en gammal husregel om att det räcker med en ledamots krav för att en misstroendeomröstning ska genomföras.

Det var osäkert vilka ytterligare eftergifter och löften han erbjudit inför den trettonde omröstningen. Genast inleddes förhandlingar inför en 14:e omröstning.

Men McCarthy, som skulle bli en vägvisare för partiets framtida inriktning, gått utbrytarna i partiet till mötes i flera frågor – och till på köpet underminerat talmannens ställning, skriver AP.

Sällan har USA:s representanthus sett ett sådant politiskt kaos och fiasko utspelas inför öppen ridå – även om kongressen i Washington DC är känd för hårda duster.

Annons

Annons

Sargat parti

Vanligtvis firas valet med talmannens närmaste anhöriga på plats i kammaren efter en närmast ceremoniell omröstning.

Inte denna gång. De hittills tolv omröstningarna visar på ett sargat parti där förre presidenten Donald Trumps anhängare skadskjutit Republikanerna inför en förvånad, förbryllad och smått road väljarkår.

Utbrytargruppen är för liten för att kunna välja en egen kandidat, men då republikanerna innehar en knapp majoritet i kammaren är de tillräckligt många för att stoppa McCarthy.

Republikanen Matt Gaetz har högljutt lett motståndet mot McCarthy, men när han inledde nya tirader under debatten inför omröstningen så valde flera partikamrater att lämna kammaren i protest.

Mindes stormningen

Fredagen i Washington DC inleddes annars med en minnesstund för de poliser som mist livet under eller efter stormningen av Kapitolium, den 6 januari 2021.

Hakeem Jeffries, Demokraternas gruppledare i representanthuset, höll ett tal på trapporna utanför Kapitolium, där han på årsdagen påminde om att 140 poliser skadades allvarligt.

Och många fler kommer för alltid att ha ärr av mobbens blodtörstiga våld. Vi är samlade här i dag med demokratin intakt på grund av dessa polisers insatser, sade han inför den samlade gruppen politiker, där den övervägande majoriteten var demokrater.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.