A-
A+

Trist börsvecka avslutades i moll

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmbörsen avslutade börsveckan negativt och en stor del av torsdagens uppgång raderades ut när OMXS-indexet backade 1,2 procent. Det blev också en dyster vecka totalt sett, det breda indexet sjönk 2,4 procent räknat från måndag till fredag.

Annons

Annons

Flera nyheter dämpade humöret bland investerare på de ledande marknaderna. Från Tyskland kom tecken om ett försämrat affärsklimat i form av att det månatliga Ifo-indexet kom in på 98,8, något lägre än analytikernas förväntningar. Dessutom fortsätter oron kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande som inte inkommit med ränteinbetalningar.

På Stockholmsbörsen föll framför allt Kinnevik och Hexagon, 3,0 respektive 3,6procent. Mot strömmen gick Astra Zeneca som steg 1,9 procent på nyheten att ett läkemedel, Lynparza, visat positivt resultat i en fas 3-studie gällande behandling av prostatacancer. Indextunga Ericsson såg också till att dämpa den generella nedgången något med ett lyft på 2,2 procent.

Utanför OMXS30-listan rasade riskkapitalbolaget EQT 4,6 procent på nyheten att Finansinspektionen (FI) beslutat att tillsätta en utredning kring bolaget.

Börsdebuterande Ctek, som sysslar med batteriladdning, rusade först uppåt men föll tillbaka och avslutade på minus 1,6 procent.

Även de ledande Europabörserna backade. Frankfurtbörsens DAX-index tappade 0,8 procent, CAC40-index i Paris gick ned 1,0 procent och FTSE100-index på Londonbörsen sjönk 0,4 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.