A-
A+

Troféjakt på elefant igång efter virusstopp

Jaktsäsongen på elefanter i Botswana har inletts. Arkivbild.
Jaktsäsongen på elefanter i Botswana har inletts. Arkivbild.
BotswanaTT-AFP

Botswana har återupptagit troféjakt på elefanter under jägarsäsongen som inleddes på tisdagen. Jakten på elefanter i landet i södra Afrika stoppades nästan helt i fjol på grund av coronapandemin.

Annons

Annons

Jakttillståndet i år rör 287 elefanter enligt myndigheter. Det beräknas finnas omkring 130 000 elefanter i Botswana, men hård jakt gjorde att man införde ett förbud 2014.

Restriktionen kunde lättas fem år senare, och möjligheten att jaga elefant lockar jägare från utlandet. Men restriktioner i fjol innebar att resenärer från exempelvis USA och Storbritannien inte kunde resa till jaktmarkerna i Afrika.

En lobbyorganisation för jakt, BWPA, välkomnar att jakten kan återupptas.

Men hävandet av jaktförbudet, som infördes av tidigare presidenten Ian Khama – en förespråkare för miljö- och naturvård – kritiseras av naturvårdsorganisationer.

Map Ives, som länge verkat för djur- och naturskydd i Botswana, ifrågasätter om beslutet är taget på vetenskaplig grund.

Vi har tyvärr inte finansiella möjligheter eller utbildad personal som kan forska på till exempel hur stora populationerna är bland djuren, säger Map Ives.

Men lokalt välkomnas ofta de utländska valutor som följer med elefantjägarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!