A-
A+

Trögt att häva yogaförbudet i Alabamas skolor

Yogaundervisning i USA:s huvudstad Washington DC – där det inte är förbjudet.
Yogaundervisning i USA:s huvudstad Washington DC – där det inte är förbjudet.
USATT

"Det är bara träning".

Med de orden försöker en demokratisk lokalpolitiker få den konservativa USA-delstaten Alabama att häva sitt 28 år gamla förbud mot yoga i allmänna skolor.

Men beslutet sitter långt inne.

Annons

Annons

Demokraten Jeremy Gray började själv med yoga när han spelade fotboll som collegestudent. Han har undervisat i flera år och fann förbudet märkligt när han valdes in i delstatskongressen 2018.

Grays förslag om att lyfta regeln godkändes av det lokala representanthuset i mitten av mars men har nu stött på patrull i senaten, rapporterar radiokanalen WDEF.

Kvar i kyrkan

Detta efter ett möte i justitieutskottet, där konservativa och kristna grupper framhöll att yogan har historiska kopplingar till hinduism.

Om det här lagförslaget blir verklighet kan instruktörer gå in i klassrum med barn så unga som i förskoleålder. . . och göra andliga övningar med dem som inte är i linje med deras föräldrars åsikter. Vi anser inte att det är lämpligt, säger den konservativa aktivisten Becky Gerritson till tidningen Montgomery Advertiser.

Resonemanget avfärdas av Gray.

Jag har gjort yoga i tio år och undervisat i fem år och jag går fortfarande till en baptistkyrka varje söndag, säger han till samma tidning.

Annons

Annons

Inget "namasté"?

Han understryker att lagförslaget låter skolor och elever fatta egna beslut om huruvida de vill delta i yogaundervisning. Det stipulerar också att statsanställda lärare inte får använda ordet "namasté", en hälsning som ofta används inom yogan, eller någon form av mantra – regler som Gray beskriver som kompromisser för att säkra partiöverskridande stöd.

Det omdebatterade förbudet godkändes av Alabamas skolfullmäktige 1993. I det heter det att skolpersonal inte får använda tekniker som innefattar hypnos, meditation eller yoga, skriver The New York Times.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!