-
+

Tropiska cykloner kommer allt närmare land

Orkanen Frances drog in över östra Florida 2004. Arkivbild.
Orkanen Frances drog in över östra Florida 2004. Arkivbild.
KlimatTT

De senaste 40 åren når tropiska cykloner sin högsta styrka allt närmare kusten, enligt en ny satellitstudie.

Annons

Annons

Varje år bildas cirka 80–100 kraftiga tropiska cykloner över världshaven. I de fall då de närmar sig kusten och sveper in över land ställer de till med stor förödelse.

Genom att studera satellitdata sedan 1982 har en grupp brittiska forskare upptäckt ett oroande mönster. Den punkt då dessa cyklonerna uppnår sin högsta intensitet har kommit cirka 30 kilometer närmare kusten för varje decennium. Det har lett till att antalet tropiska cykloner som når sitt maximum mindre än 200 kilometer från land har ökat med två stycken per decennium.

"Vår studie visar att detta sannolikt leder till mer förstörelse, eftersom de stannar längre tid nära kustlinjen då de är som mest intensiva", säger studiens försteförfattare Shuai Wang vid Imperial College London i ett pressmeddelande som publiceras i tidskriften Science.

Forskarna har än så länge ingen tydlig förklaring till denna förändring. Men de spekulerar i att det sannolikt finns en koppling till den globala uppvärmningen, som påverkar förhållandena i den tropiska atmosfären.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss