A-
A+

Trudeau besviken på kyrkan efter tragedin

Kanadas premiärminister Justin Trudeau tidigare i veckan vid en minnesplats som bildats i Ottawa efter att kvarlevorna efter 215 barn hittats på en skolas marker.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau tidigare i veckan vid en minnesplats som bildats i Ottawa efter att kvarlevorna efter 215 barn hittats på en skolas marker.
KanadaTT-AFP-Reuters

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppmanar den katolska kyrkan "att ta sitt ansvar" och offentliggöra material om skolor som kyrkan drivit för landets ursprungsbefolkning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Landet är djupt skakat efter att det förra veckan blev känt att kvarlevorna efter 215 barn hittats i internatskolan Kamloops marker i den kanadensiska provinsen British Columbia.

Som katolik är jag mycket besviken på den katolska kyrkans inställning nu, och genom åren. Vi förväntar oss att kyrkan kliver fram och tar sitt ansvar för det som har hänt, sade Trudeau vid en pressträff på fredagen.

Syftet att "assimilera"

Mellan 1831och 1996 drevs internatskolor i Kanada för landets ursprungsbefolkning. Under denna period tvingades omkring 150 000 barn lämna sina hem för att "assimileras" på skolorna – vilket var det uttalade syftet.

Skolorna drevs av den kanadensiska staten eller av kyrkor, oftast katolska.

2015 presenterade Kanada resultatet av en sanningskommission som utrett statens övergrepp på landets ursprungsbefolkning. I rapporten bedöms att runt 4 000 barn dog av vanvård och övergrepp under de år internatskolesystemet var i bruk. Siffran har varken kunnat bekräftas eller dementeras.

Kamloops internatskola drevs av den katolska kyrkan på uppdrag av myndigheterna mellan 1890 och 1969. Den stängdes 1978.

Vi möter fortfarande motstånd från kyrkan, sade Trudeau och påminde om en resa han gjorde till Vatikanen 2017 där han försökte få till stånd en formell ursäkt till eleverna från den katolska kyrkan.

Annons

Annons

Sanning före försoning

Men den kanadensiska premiärministern konstaterade samtidigt att han hoppas att kyrkans företrädare nu tar sitt ansvar innan det blir aktuellt att dra den inför rätta.

Vänd er till er lokala församlingar, till biskopar och kardinaler och gör klart för dem att vi förväntar oss att kyrkan kliver fram och tar sitt ansvar för sin roll i detta, och att den kan bistå i sorgearbetet och helandet, inklusive med material, uppmanade Trudeau katoliker i Kanada.
Vi behöver sanningen innan vi kan börja tala om rättvisa, helande och försoning, sade Justin Trudeau.

Efter att de 215 barnens kvarlevor hittats meddelade företrädare för Tk'emlups te Secwepemc i ett uttalande att det rör sig om en "förlust som inte går att föreställa sig, något som det talats om länge men som först nu dokumenterats".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!