-
+

Trudeau och Biden i historiskt första möte

Justin Trudeau blir den första utländska ledaren som Joe Biden träffar som USA:s president. Arkivbild.
Justin Trudeau blir den första utländska ledaren som Joe Biden träffar som USA:s president. Arkivbild.
USATT

Under tisdagen möts USA:s president Joe Biden Kanadas premiärminister Justin Truedau. Mötet är president Bidens första med en utländsk statschef.

Annons

Annons

I ett pressmeddelande som skickades ut inför mötet signalerar Biden-administrationen en omstart för relationen mellan USA och Kanada och om det "unika band" som länderna delar. Mötet ska lägga grunden för "en framtida handlingsplan" för relationen mellan de två länderna.

Högst upp på agendan står coronapandemin, klimatkrisen och internationellt samarbete.

Med på mötet kommer även USA:s vicepresident Kamala Harris och ett antal andra dignitärer från Kanada, bland annat landets utrikesminister Marc Garneau.

Enligt president Bidens agenda kommer de två ledarna medverka på en gemensam presskonferens vid 17.45 lokal tid, 23.45 svensk tid.

Det första mötet mellan USA:s president och ett annat lands statschef har ett stort signalvärde. Mötet sker över videolänk på grund av coronapandemin.

Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trumps första möte var med Japans dåvarande premiärminister Shinzo Abe.

Relationen mellan USA och Kanada var ansträngd under Trumps tid vid makten. En av de dråpligaste incidenterna skedde under ett Nato-toppmöte 2019 där Trudeau fångades på bild skrattandes och skvallrande om Trump med bland annat Boris Johnson och Emmanuel Macron. Efter incidenten kallade Trump Trudeau för "skenhelig".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss