A-
A+

Trudeau segrar – men missar majoritet

Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Liberalerna.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Liberalerna.
KanadaTT

Kanadas premiärminister Justin Trudeau satsade på att få absolut majoritet när han utlyste val.

Hans parti Liberalerna vann valet, men missade målet att få full makt.

Annons

Annons

Konservativa partiets ledare Erin O'Toole. Arkivbild.
Konservativa partiets ledare Erin O'Toole. Arkivbild.

Trudeau får förnyat stöd av de kanadensiska väljarna. Men när de sista vallokalerna stängde klockan 04 på tisdagsmorgonen stod det snart klart att han inte fick det stöd som han hoppats på för att kunna styra på egen hand.

Liberalerna får 158 mandat. Det krävs 170 mandat för att kunna bilda en majoritetsregering. Det ledande oppositionspartiet, Konservativa partiet, får 119 mandat, när 99 procent av rösterna räknats enligt det kanadensiska mediebolaget CBC.

Konservativa partiet får 34 procent av rösterna, medan Liberalerna bara fick drygt 32 procent, men får ändå fler mandat på grund av det kanadensiska valsystemet.

Partiet Quebecblocket väntas få 24 mandat, medan partiet Nya demokratiska partiet får 25 mandat, och Gröna partiet får 2 mandat.

Ambivalens

Resultatet kan ses som både en lättnad och ett bakslag för Trudeau och hans Liberalerna. Partiet hade hoppats dra nytta av nyvalet för att stärka sin position, men under valrörelsen föll Liberalerna tillbaka i opinionen och det Konservativa partiet, med Erin O'Toole som premiärministerkandidat, såg plötsligt ut att ha en chans att knipa makten.

Det verkar som att ambivalensen (hos väljarna) finns kvar i den bemärkelsen att det inte är något överväldigande stöd för att ge regeringen majoritet, vilket premiärministern hoppades på. Men samtidigt har inte tillräckligt många rört sig mot något annat alternativ, säger Gerald Baier, statsvetare på British Columbia-universitetet, till Reuters.

Annons

Annons

Utlyste nyval i augusti

Efter sex år vid makten – och med två år kvar av mandatperioden – utlyste Trudeau nyval i augusti under föresatsen att kanadensarna borde få säga sitt om vem de vill ska ansvara för kostnaderna för att hantera pandemin.

Vi kan arbeta för att göra stora saker under en pandemi, men vi behöver ett tydligt mandat för att förstå vad kanadensare vill ha under de kommande åren, sade Trudeau om beslutet att utlysa nyval.

Då ledde han stort i opinionen, men sedan började deltavarianten spridas i landet och antalet covidfall började plötsligt stiga. Hans politiska motståndare kritiserade beslutet att hålla val och Trudeaus popularitet såg ut att dala och utmanaren O'Toole såg i opinionsundersökningar ut att ha kommit i fatt.

Den inhemska börsen reagerade positivt på valresultatet och den kanadensiska dollarn stärktes gentemot US-dollarn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.