A-
A+

True crime-bok kan utgöra förtal

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal i boken 'Lilla Chicago', där avlidna personer pekas ut som kriminella. Arkivbild.
Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal i boken "Lilla Chicago", där avlidna personer pekas ut som kriminella. Arkivbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

"Lilla Chicago", en true crime-bok i romanform om gängkriget i Göteborg, kan utgöra förtal av namngivna personer som i boken pekas ut som kriminella, skriver Göteborgs-Posten.

Boken, som är skriven av Ali Kahlil i samarbete med journalisten Cyril Hellman, växlar mellan fiktion och verklighet. I grunden beskrivs den som true crime, där Kahlil, som säger sig ha varit ledare för den kriminella gruppen Gårdstensalliansen, berättar vad han ska ha sett under sina år i Göteborgs kriminella miljöer. Enligt författarna är ungefär 15 procent fiktion.

I boken är en del namn fingerade, men inte alla. Cyril Hellman säger i en intervju med tidningen att man bytt namn på dem som lever, bortsett från exempelvis en del livstidsdömda – men valt att använda riktiga namn på dem som är döda.

Journalisten Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, menar att det teoretiskt kan finnas grund för förtal.

Även en avliden har rätt till ett korrekt och hedervärt eftermäle. Det är inte fritt fram att skriva vad man vill, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.