Trump anklagas för uppvigling till uppror

Representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi.
Representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi.
USATT

Demokraterna i USA:s kongress har tagit ett stort steg närmare ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump. Anklagelsen rör bland annat uppvigling till uppror.

Representanthusets talman Nancy Pelosi har beordrat ett avgörande utskott i representanthuset att förbereda en riksrättsprocedur.

Annons

Annons

Annons

Annons

Representanthusets vice talman, demokraten Katherine Clark. Arkivbild.
Representanthusets vice talman, demokraten Katherine Clark. Arkivbild.

Det skriftliga uttalandet sent på fredagen från Pelosi följdes av ett påpekande att Demokraterna fortsätter att överlägga om nästa steg, skriver Pelosi i ett uttalande.

"Det är ledamöternas förhoppning att presidenten omedelbart avgår. Representanthuset håller alla möjligheter öppna".

Demokraterna i representanthuset verkar därmed vara redo att kunna lägga fram riksrättsanklagelser mot president Donald Trump – om regeringen inte själv avsätter presidenten.

I ett utkast som mediebolaget NBC tagit del av under fredagen rör det sig om en rad formella anklagelser. Trump anses ha satt regeringsarbete och dess institutioner i allvarlig fara, och förhindra en fredlig och ordnad övergång till en ny regering.

Enligt NBC skulle dock Demokraterna sikta in sig på en enda formell anklagelsepunkt i en riksrätt: uppvigling till uppror.

Avgörandet ligger hos USA:s politiskt mäktigaste demokrat för ögonblicket, representanthusets talman Pelosi.

Hon säger på fredagen att hon talat med USA:s ledande militärer, de som ingår i stabsledningen joint chief of staff och dess chef Mark Milley, om risken att överbefälhavare Trump under sin sista tid vid makten tar till möjligheten att beordra en kärnvapenattack.

Frånta Trump makten

Pelosi vill att militären stoppar Trump om så skulle ske, vilket skulle innebära ordervägran.

Hon säger också att hon talat med vicepresident Mike Pence, som inte svarat henne om man tänker hänvisa till det 25:e tillägget och frånta Trump den reella makten.

Utspelet är i brevform till partikamrater i kongressen, enligt AFP.

Alternativet, antyder Pelosi, är ett nytt riksrättsförfarande. Hennes partikollega, vice talman Katherine Clark, säger samma sak.

Donald Trump måste avsättas. Vi kommer att använda alla verktyg vi har för att se till så att det sker, för att skydda vår demokrati, säger Clark till CNN.

Även republikaner bryter mot partitystnaden och kräver en riksrätt.

Jag kommer att överväga (att stödja en riksrätt), om representanthuset kan samla sig och inleda en process. Jag anser att presidenten har nonchalerat den ed han svor, säger den republikanske senatorn Ben Sasse till mediebolaget CBS News.

Annons

Annons

Biden ligger lågt

USA:s tillträdande president Joe Biden koncentrerar sig på maktövertagandet och överlåter överväganden om riksrätt till kongressen, uppger Bidens presstalesperson Andrew Bates enligt Reuters.

Frågan är om man kan hinna genomföra processen. Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.

Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.

Där krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Vicepresidenten har utslagsröst om senaten inte kan enas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons