Trump besöker Kenosha – demokrat betackar sig

President Donald Trump besöker Kenosha i Wisconsin i veckan.
President Donald Trump besöker Kenosha i Wisconsin i veckan.
USATT-AFP-Reuters

Över tusen personer tågade i en ny "Black lives matter"-manifestation i Kenosha på lördagen.

President Donald Trump meddelar att han åker till den kravallhärjade staden – men en högt uppsatt demokrat på delstatsnivå betackar sig för besöket.

Annons

Annons

En fredlig protestmarsch mot polisvåld och rasism hölls i Kenosha på lördagen.
En fredlig protestmarsch mot polisvåld och rasism hölls i Kenosha på lördagen.

Efter tre dagars spänt lugn hölls under lördagen en stor protestmarsch mot rasism och polisvåld i Kenosha i Wisconsin. Den leddes av skjutne Jacob Blakes familj, som manade till lugna och fredliga protester.

Vi är trötta. Det finns ingen ursäkt för den här typen av rasism. Det kunde ha varit vem som helst av oss, min bror, min syster. Det måste få ett slut, säger 27-årige demonstranten Darius Johnson, men hänvisning till förra helgens polisskjutning av 29-årige Jacob Blake.

Blakes pappa talade

Omkring tusen man ur nationalgardet har skickats dit av Vita huset för att stävja eventuella oroligheter, men familjen till Jacob Blake, som förlamades från midjan och ner av polisens kulor, manar till lugn.

Vettiga människor här i staden förstår. Om vi sliter sönder den har vi ingenting kvar, sade Blakes pappa, Jacob Blake Sr, inför demonstranterna som samlats i en park.

Han fortsatte:

Visa dem för en kväll att vi inte behöver vandalisera något.

Protester och kravaller bröt ut i Kenosha förra helgen sedan Jacob Blake skottskadats svårt av polis framför sina barn. Upploppen kulminerade sent i tisdags, då två demonstranter sköts till döds vid protesterna. En 17-årig pojke är gripen, misstänkt för mord, efter att ha skjutit mot personerna med automatvapen.

Annons

Annons

Trump besöker Kenosha

President Donald Trump kommer att besöka staden på tisdag, meddelade Vita huset natten mot söndag, svensk tid.

Presidenten har flera gånger kallat "Black lives matter"-demonstranter för banditer och anarkister. Nu åker han till Kenosha för att träffa polisen och inspektera skadorna efter veckans kravaller, berättar en talesperson för Vita huset.

Det har inte framgått ifall Trump kommer att träffa familjen till Blake.

Tidigare under lördagen fick han frågan från reportrar om han tänkte besöka den kravallhärjade staden.

Förmodligen, svarade han då.

"Skapa mer splittring"

Men den demokratiske politikern Mandela Barnes – som innehar titeln Löjtnantsguvernör i delstaten Wisconsin, vilket innebär att han står i tur att ta över om den demokratiske guvernören Tony Evers inte kan eller får utöva sitt ämbete – betackar sig för ett besök av presidenten.

Barnes pekar på vad som sades under republikanernas partikonvent i dagarna.

De centrerade ett helt konvent kring att skapa mer fientlighet och skapa mer splittring kring vad som pågår i Kenosha, säger han.
Så jag vet inte hur, med tanke på något av de tidigare uttalanden presidenten gjorde, han avser att komma hit och vara till hjälp, och vi behöver absolut inte det just nu, fortsätter Barnes.

Trumps utmanare i höstens presidentval, Joe Biden, meddelade tidigare i veckan att även han tänker besöka Wisconsin under sin valkampanj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons