Trump: Blir en kvinna efter Bader Ginsburg

USA:s president Donald Trump under sitt kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina på lördagen.
USA:s president Donald Trump under sitt kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina på lördagen.
USATT

Donald Trump kommer att nominera en kvinna till den plats i Högsta domstolen som avlidna Ruth Bader Ginsburg lämnar efter sig.

Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna, säger han.

Samtidigt fortsätter den politiska striden i senaten.

Annons

Annons

Människor samlas utanför Högsta domstolen i Washington på lördagen för att hedra Ruth Bader Ginsburg.
Människor samlas utanför Högsta domstolen i Washington på lördagen för att hedra Ruth Bader Ginsburg.

USA:s president höll på lördagskvällen ett kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina. Till åhörarnas jubel sade han att han nästa vecka ska namnge en kvinna som han vill utse till nästa domare i Högsta domstolen.

Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna. Jag tycker att det borde vara en kvinna, för jag gillar kvinnor mycket mer än män, sade Trump medan åhörarna skanderade "fyll platsen, fyll platsen".

Trump hyllade i sitt tal åter Bader Ginsburg och beskrev henne som en juridisk gigant och sade att hennes långa kamp mot cancern borde inspirera alla amerikaner.

Han lyfte också fram två kvinnor som han själv gett plats i lägre domstolar, och som därmed skulle kunna vara huvudkandidater till att bli Trumps tredje domare i HD – Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

"Måste visa vad det gäller"

Trump lade därmed ytterligare bränsle på den politiska brasa som brinner sedan Ruth Bader Ginsburg avled på fredagen.

Senatsledaren Mitch McConnell sade redan i fredags att han tänker låta senaten rösta om en Trumpkandidat, men inte när. Han brottas även med frågan om det vore mer taktiskt att vänta till efter valet.

En utnämning nu vore en dröm för Republikanerna, men tar samtidigt bort en morot för partiets presumtiva väljare att faktiskt gå och rösta. Och skulle samtidigt ge eld åt demokratiska väljare som vill se en demokratstyrd senat.

Fokus måste vara att visa folk vad det här gäller. Och det är människors rätt och tillgång till sjukvård de har råd med, anställningstrygghet och kvinnors rättigheter, säger den demokratiske senatorn Chris Van Hollen till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Tusentals samlas vid HD

På lördagen meddelade Susan Collins, republikansk senator från Maine, att hon vill vänta med en omröstning, "i rättvisans namn".

Det räcker att fyra av de 53 senatorer partiet har röstar nej för att den nominerade inte ska få sin plats. Utöver Collins, vars plats hänger löst i valet i november, har tre senatorer tidigare sagt sig tveksamma till att utse en efterträdare så här tätt före valet. Men bara Lisa Murkowski från Alaska har sagt att hon inte tänker rösta för en föreslagen kandidat.

Inte långt från senaten höll samtidigt tusentals privatpersoner vaka utanför Högsta domstolen. Direkt efter fredagens dödsbud samlades folk vid trapporna till HD, och även under lördagen strömmade tusentals människor dit för att lägga blommor, tända ett ljus eller be en bön för Ruth Bader Ginsburg och för att hennes arv ska föras vidare i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons