Trump förkastar USA:s nya stödpaket

USA:s president Donald Trump, som måste godkänna det nya stödpaketet som kongressen har antagit, avvisar förslaget. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump, som måste godkänna det nya stödpaketet som kongressen har antagit, avvisar förslaget. Arkivbild.
USATT-AFP

USA:s avgående president Donald Trump vill höja stödet till virusdrabbade amerikaner och avvisar därmed det enorma virusstödpaket på 900 miljarder dollar som landets kongress till slut har röstat igenom.

Det är verkligen skamligt, säger presidenten om hjälppaketet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Uttalandet kommer i en video som Donald Trump har lagt upp på Twitter. Där kräver han att stödet till drabbade amerikaner tredubblas.

Jag ber kongressen att ändra det här lagförslaget och höja löjligt låga 600 dollar, till 2 000 dollar, eller 4 000 dollar till par, säger presidenten.

Svåra förhandlingar mellan partierna har pågått i flera månader. Det ekonomiska stödet på 600 dollar, motsvarande omkring 5 000 kronor, som kongressen till slut kom överens om ska betalas ut till amerikaner som har en årsinkomst som understiger 75 000 dollar, motsvarande 622 000 kronor.

Välkomnas av Demokraterna

Demokraterna var inte sena på bollen och ger tummen upp. De poängterar att de länge har velat se generösare stödutbetalningar och att de har lobbat för checkar på 2 000 dollar, men att dessa har stoppats av Republikanerna.

"Kanske Trump äntligen kan göra sig nyttig och kan förmå Republikanerna att inte blockera detta igen", skriver Demokraternas senator Chuck Schumer på Twitter.

Hans partikollega, representanthusets talman Nancy Pelosi är inne på samma spår.

"Till sist har presidenten gått med på 2 000 dollar – Demokraterna är redo att enhälligt rösta om det här den här veckan. Låt oss göra det!", skriver Nancy Pelosi.

Annons

Annons

Antogs i måndags

Det enorma stödpaketet på 900 miljarder dollar antogs i måndags, tillsammans med nästa års statsbudget, och ska hjälpa företag och människor som har drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter.

Lagförslaget har ännu inte landat på Trumps bord och han har inte meddelat om han kommer att skriva under det eller inte. Om presidenten lägger in sitt veto mot stödpaketet kan dock kongressen, med stöd av båda partierna, riva upp vetot och rösta igenom stödpaketet ändå.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel valuta på ett ställe.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons