Trump genomgick "mycket oroande fas"

USA:s covidsjuke president Donald Trump på väg mot militärsjukhuset Walter Reed.
USA:s covidsjuke president Donald Trump på väg mot militärsjukhuset Walter Reed.
USAMiami, TT:s utsända

Coronasmittade Donald Trump gick igenom en "mycket oroande" fas under fredagen – och de kommande 48 timmarna kommer att bli kritiska för vården av honom, säger Vita husets stabschef Mark Meadows.

Men presidenten twittrar: "Jag mår bra!"

Annons

Annons

Lucien Silva, pensionär med haitiskt ursprung som bor i Miami i Florida, säger att covidsjuke president Trumps hälsa nu är i Guds händer.
Lucien Silva, pensionär med haitiskt ursprung som bor i Miami i Florida, säger att covidsjuke president Trumps hälsa nu är i Guds händer.
Susan Kennedy i Miami i Florida, säger att hon ber för landets covidsjuke president men att han borde varit mer försiktig.
Susan Kennedy i Miami i Florida, säger att hon ber för landets covidsjuke president men att han borde varit mer försiktig.
Laura Hill i Miami, aktiv demokrat som till vardags jobbar med miljöfrågor.
Laura Hill i Miami, aktiv demokrat som till vardags jobbar med miljöfrågor.

Ett knappt dygn efter inläggningen på militärsjukhuset Walter Reed kunde Trumps personlige läkare Sean Conley ge positiva nyheter.

Jag är extremt glad över de framsteg presidenten har gjort, sade Conley vid en pressträff där han inledningsvis konstaterade att Trump "mår mycket bra".

En dryg timme senare skickade Trump själv ett Twittermeddelande där han hyllade personalen på sjukhuset och hälsade att han mår bra.

Donald Trump behöver ingen syrgas och är feberfri sedan 24 timmar, enligt läkarteamet. Men något datum för när han kan lämna sjukhuset vill de inte lämna.

"Mycket oroande fas"

Vita husets stabschef Mark Meadows säger att de kommande 48 timmarna kommer att bli kritiska för vården av Trump. Meadows säger också att presidenten gick igenom en "mycket oroande fas" i fredags, men utan att närmare precisera vad det innebär, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

En källa har uppgett till flera medier att Trump behandlades med syrgas i fredags i Vita huset, innan han fördes med helikopter till militärsjukhuset Walter Reed.

Det är oklart när Trumps smitta konstaterades. Den blev offentlig tidigt på fredagsmorgonen svensk tid, men Conley berättade att presidenten har haft diagnosen i 72 timmar.

Vita huset uppgav senare att Conley menat att lördagen var den tredje dagen sedan presidentens positiva test sent i torsdags.

Annons

Annons

"Hemsk förebild"

Den coronadrabbade presidentens inläggning på Walter Reed har slagit ner som en bomb i Florida, där Trump vann för fyra år sedan och där han har sitt hem Mar-a-Lago. Samtliga väljare som TT möter säger att coviddiagnosen i princip är det enda de talat med vänner och bekanta om det senaste dygnet.

Susan Kennedy, som jobbar med personer som utsatts för vapenrelaterat våld i Miami, säger att hon ber för presidenten som medmänniska, men understryker att hon inte är någon anhängare. Hon noterar att Trump "talat illa" om att bära munskydd under en längre tid.

Som vår president borde han ha varit mycket mer försiktig. Förhoppningsvis har han lärt sig en läxa.

Laura Hill, som jobbar med miljöfrågor i norra Miami och är aktiv i Demokraterna, är av samma åsikt.

Han har varit oansvarig och en hemsk förebild för det amerikanska folket, med tanke på de stora evenemang och kampanjmöten han hållit, säger hon.
Med det sagt önskar jag honom och hans fru allt gott.

"Bara Gud vet"

Trumpanhängare försvarar presidentens agerande – men är också mer tagna.

Jag känner mig orolig och ledsen, det gäller ju vår president, säger Victor Sbrigata, som jobbar som väktare i Miami.
Bara Gud vet hur det går nu. Det som hänt honom kunde ha hänt vem som helst, anser pensionären Lucien Silva.

Det är tradition i USA att befolkningen sluter upp kring sina ledare i en tid av kris. På amerikanska nyhetskanaler duggar uppdateringarna om presidentens hälsotillstånd tätt och experter på allt från virus till grundlagsrätt och kampanjstrategier spekulerar i vad insjuknandet kan leda till.

Smittspårning pågår

74-årige Donald Trump har haft symptom som hosta, trötthet och feber. Han tillhör en av coronavirusets riskgrupper på grund av sin ålder och att han har viss övervikt. Hustrun Melania, som också har covid-19, har mildare besvär som hosta och huvudvärk och behöver inte sjukhusvård.

På sjukhuset övervakas presidenten av flera experter och han har bland annat fått en syntetisk antikroppsbehandling – en kur som fortfarande genomgår kliniska tester, men ännu inte har godkänts av myndigheterna. Han har även fått det antivirala läkemedlet remdesivir, som har visat sig kunna förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19.

Enligt Conley har Trump tagit sin första dos av en femdagarskur av remdesivir.

Flytten till sjukhuset beskrivs från Vita huset som en försiktighetsåtgärd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons