A-
A+

Trump mot Biden i kamp om nyckelstaten

Demokraternas guvernörskandidat i Virginia, Terry McAuliffe, möter väljare tillsammans med USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
Demokraternas guvernörskandidat i Virginia, Terry McAuliffe, möter väljare tillsammans med USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USATT

President Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och expresident Barack Obama.

Demokraternas elit flockas till USA-delstaten Virginia, vars stundande guvernörsval ses som en värdemätare för partiet.

På den republikanska sidan har expresident Donald Trump gett sig in i leken.

Annons

Annons

USA:s exresident Barack Obama, i mitten, kampanjar tillsammans med Demokraternas guvernörskandidat i Virginia Terry McAuliffe.
USA:s exresident Barack Obama, i mitten, kampanjar tillsammans med Demokraternas guvernörskandidat i Virginia Terry McAuliffe.
Republikanernas guvernörskandidat i Virginia, affärsmannen Glenn Youngkin, kampanjar i Campbell County.
Republikanernas guvernörskandidat i Virginia, affärsmannen Glenn Youngkin, kampanjar i Campbell County.
Expresidenten Donald Trumps engagemang i valet är inte helt okomplicerat för republikanernas kandidat. Arkivbild.
Expresidenten Donald Trumps engagemang i valet är inte helt okomplicerat för republikanernas kandidat. Arkivbild.
Terry McAuliffe har gjort det tidigare. . . han vet hur man levererar, sade en energisk president Biden enligt medier när han presenterade sin partikamrat, guvernörskandidaten Terry McAuliffe, i Arlington för några dagar sedan.

Att presidenten tog tid från kniviga infrastrukturförhandlingar och förberedelser inför klimattoppmötet i Glasgow visar på hur viktigt tisdagens guvernörsval i Virginia är för Demokraterna – inte minst som indikation på partiets och presidentens popularitet.

Punkterad popularitet

I nuläget är det i princip dött lopp i opinionsmätningarna mellan McAuliffe och hans republikanske motståndare Glenn Youngkin. Det oroar Demokraterna, eftersom Biden i fjolårets presidentval vann delstaten med över tio procentenheter – och man har hållit guvernörsposten sedan 2014.

Men de senaste månaderna har missnöjet med Joe Biden och hans parti ökat, bland annat på grund av det ekonomiska läget, pandemin, det kaotiska utträdet ur Afghanistan och höstens migrantkaos vid USA:s södra gräns. I dag anser 52 procent av amerikanerna att presidenten gör ett dåligt jobb medan 42 procent gör tummen upp, enligt Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar.

McAuliffe själv ska vid en privat digital konferens med anhängare nyligen ha medgett att Bidens punkterade popularitet är ett problem för hans kampanj.

Presidenten är olyckligtvis impopulär i dag här i Virginia så vi måste kämpa oss igenom (valrörelsen), sade McAuliffe enligt tidningen USA Today.

Annons

Annons

"Väldigt ängslig"

Väljaren Lisa Suhay, demokrat och barnboksförfattare boende i Norfolk, säger till samma tidning att oron är påtaglig i hennes kretsar för att Republikanerna ska vinna.

Jag är helt förstörd som demokrat. Jag är väldigt ängslig för att Youngkin ska ta vår delstat i en riktning som inte hjälper oss vidare, säger Suhay.
Det beror inte nödvändigtvis på att Biden suger, utan att folk har glömt vem han stod emot tidigare.

Med det syftar hon på den republikanske expresidenten Donald Trump. Den Harvardutbildade affärsmannen och guvernörskandidaten Glenn Youngkin är ingalunda en mittenorienterad republikan, men han anses vara mer smidig än Trump. På Youngkins agenda står bland annat sänkta skatter och motstånd mot pandemirelaterade vaccin- och munskyddskrav, enligt hans kampanj.

Expresident Trump har ställt sig bakom Youngkins kandidatur, stöd som republikanen verkar ha blandade känslor inför. I konservativa delar av Virginia talar han väl om Trump men i de mer liberala delarna betonar affärsmannen att han för sin egen kampanj, noterar nyhetskanalen Bloomberg.

Trump planerar att kampanja för sin partikamrat under måndagen, dagen före valet, men de två ska inte framträda tillsammans.

Nära paret Clinton

Terry McAuliffe å sin sida har redan en mandatperiod som Virginias guvernör, 2014–2018, innanför västen. Hans kampanj understryker bland annat de satsningar på hälsovård, utbildning och klimatåtgärder veterandemokraten vill göra

64-årige McAuliffe står paret Clinton nära, han ledde bland annat den dåvarande presidenten Bill Clintons återvalskampanj 1996 och hustruns presidentvalskampanj 2008. Han har också varit ordförande för Demokratiska partiet på nationell nivå och för Guvernörernas förbund.

USA går alltid till val den första tisdagen efter den första måndagen i november. Vartannat år hålls kongressval och vart fjärde år är det dessutom presidentval. I år – när inga sådana val hålls – ligger fokus vid sidan av Virginia på guvernörsvalet i New Jersey. Dessutom hålls en rad fyllnadsval till representanthuset, lokala val samt borgmästarval i bland annat New York, Miami och Bosten den 2 november.

I Minneapolis, staden där George Floyd i fjol dödades i ett brutalt polisingripande, ska invånarna rösta om ett förslag om att ersätta poliskåren med en säkerhetsmyndighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.