Trump och brexitavtal lyfter börsen

Stockholmsbörsen öppnar uppåt.
Stockholmsbörsen öppnar uppåt.
BörsTT

Stockholmsbörsen öppnar uppåt i linje med utvecklingen runtom i Europa. Efter ett par minuters handel är OMXS-index upp 0,4 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Uppgångarna runtom i Europa kopplas till att president Donald Trump skrivit under det stödpaket på 900 miljarder dollar gällande stimulanser i anslutning till coronapandemin. Under börsens julledighet kom också beskedet att EU och Storbritannien kommit överens om ett avtal, vilket gjorde att en hård brexit kunde undvikas.

Bland de bäst presterande bolagen märks Astra Zeneca, upp 1,6 procent och Sandvik, plus 1,3 procent. Astra Zeneca har de senaste dagarna uppgetts inom kort få klartecken i Storbritannien för bolagets vaccin mot coronaviruset.

Sandvik meddelade i julhelgen att man förvärvar DSI Underground, leverantör för tunnel- och gruvdrift, för cirka 9,5 miljarder kronor. Bland bolagen som går i motsatt riktning märks Autoliv och H&M som backar 1,0 procent respektive 0,8 procent.

Kopparbergs Bryggeri som har stor försäljning i Storbritannien och därmed gynnas av brexitavtalet stiger samtidigt 3,8 procent.

I Frankfurt är samtidigt DAX-index upp 1,5 procent medan CAC40-index i Paris är upp 0,8 procent medan Londonbörsen är helgstängd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons