Trump tar ett steg tillbaka i Michigan

Valsedlar i Cobb County i Georgia räknas om för hand.
Valsedlar i Cobb County i Georgia räknas om för hand.
USATT

Varenda röst har räknats för hand, men inget tyder på att Joe Bidens seger i den viktiga sydstaten Georgia rubbas. President Donald Trumps kampanj lär kräva ännu en omräkning.

I Michigan – där Biden har en ännu större ledning – lägger Trump ned försöket att stoppa myndigheterna från att fastslå ett resultat.

Annons

Annons

Annons

Annons

Demokraten Joe Biden som vann presidentvalet i USA.
Demokraten Joe Biden som vann presidentvalet i USA.
Många anhängare till president Donald Trump ställer sig bakom hans påståenden om valfusk. Bilden är från en 'Stoppa stölden'-protest i Oregon i veckan.
Många anhängare till president Donald Trump ställer sig bakom hans påståenden om valfusk. Bilden är från en "Stoppa stölden"-protest i Oregon i veckan.

Delstatsstyret i Georgia väntas inom kort presentera sin "revision" av rösträkningen – den som lett till att över fem miljoner valsedlar kontrollerats och räknats för hand.

Det mest uppseendeväckande är att 2 600 röster, som tidigare inte räknats, uppdagats i länet Floyd county. Att dessa missats beror på ett mänskligt fel när förhandsrösterna registrerades, enligt uppgifter från Gabriel Sterling, som ansvarar för delstatens valsystem, till nyhetskanalen CNN.

Ytterligare omräkning?

Valsedlarna har nu räknats vilket ledde till att republikanen Trump knappade in med 778 röster på demokraten Biden, som dessförinnan hade ett övertag på nära 14 000 röster.

Ett stort antal av Georgias 159 län var färdiga med sin handräkning redan på onsdagen och rapporterar inga eller mycket marginella avvikelser på en eller två röster, enligt medier. Den allmänna bedömningen är därför att slutresultatet – att Joe Biden segrade – inte kommer att ändras. Resultatet ska säkerställas på fredagen, enligt delstatslag.

Hela poängen med revisionen är att bevisa att det (ursprungliga) resultatet var korrekt, påpekar Sterling.

Det lär dock inte hindra Trumpkampanjen från att begära ytterligare en omräkning. Det är lagligt i Georgia när segermarginalen är lägre än en halv procentenhet, och i nuläget skiljer inte mer än 0,3 procentenheter mellan Biden och Trump. Delstatsstyret har redan skickat ut maskiner som snabbskannar valsedlar till alla län för detta syfte. Den omräkningen beräknas bli färdig någon gång i nästa vecka.

Annons

Annons

Backar i Michigan

I Michigan har Trumplägret tagit tillbaka en stor stämningsansökan som syftade till att stoppa att ett slutresultat spikas i delstatens folkrikaste län Wayne county, där storstaden Detroit ligger.

Faktum är att valresultaten där redan har spikats efter många om och men – men presidentens stab verkar vilja ge sken av att så inte är fallet.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani meddelar att stämningsansökan tas tillbaka eftersom man redan uppnått det önskade målet. I rättshandlingar står det också uttryckligen att man drog tillbaka den eftersom den ansvariga valnämnden valt att inte fastställa ett resultat, rapporterar NBC News.

Det stämmer inte. Två republikanska ledamöter av valnämnden i Wayne county vacklade till en början kring hur de skulle rösta om ett fastställande av valresultatet, men de röstade i slutänden ja. I efterhand har de dock lämnat in edsvurna vittnesmål om att de i själva verket mobbats och pressats till att gå med på det. Detta skedde efter att Donald Trump personligen ringt och talat med dem.

Michigans delstatsminister, som är högst ansvarig för valet, säger att beslutet är fattat.

De kan sätta vilken spinn de vill på det. De lade ned ärendet eftersom de skulle ha förlorat det, säger David Fink, advokat som företräder staden Detroit i saken.

Ännu en stämning

Statsvetare som TT talat med ger dock inte mycket för Trumpkampanjens försök att ändra valresultatet. Omräkningar gör sällan att ett slutresultat ändras med mer än något tiotal, eller hundratal röster. Joe Bidens segermarginal Georgia, Pennsylvania och Michigan är helt enkelt för stor. Och de stämningar Trumpkampanjen driver i domstol med hänvisning till påstått valfusk har hittills saknat övertygande bevis.

Men intensiva försök pågår. Trumps advokat Rudy Giuliani ledde en presskonferens på torsdagen där han hävdade att de uppgifter om oegentligheter som man tagit fram blir ignorerade. Han lyfte bland annat flera edsvurna vittnesmål från enskilda personer och sade att det fanns "hundratals" fler. Han anklagade också Demokraterna för att vara "skurkar" som "stulit valet från det amerikanska folket".

Tidigare i veckan avslog Pennsylvanias högsta domstol Trumpkampanjens klagan på att deras valobservatörer inte kommit tillräckligt nära rösträkningsprocessen. Men under natten till torsdagen lämnade kampanjen in en ny stämning, i vilken man helt enkelt kräver att den sittande presidenten ska utses till segrare eller att det (republikanska) delstatsstyret ska få utse Pennsylvanias elektorer, skriver webbtidningen Politico. Den bedöms ha små möjligheter att gå igenom.

Pennsylvanias slutresultat ska verifieras på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons