Trump vägrade ge svar om fredligt maktskifte

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
USATT

USA:s president Donald Trump ville på en direkt fråga inte garantera ett fredligt maktskifte efter valet i november.

Icke-beskedet väckte uppståndelse, inte minst bland republikaner, och senare meddelade Trumps stab att presidenten kommer acceptera valresultatet.

Annons

Annons

Det är ett självklart inslag i en konstitutionell demokrati – att en sittande ledare lämnar ifrån sig makten vid en valförlust.

Något sådant löfte ville Donald Trump dock inte ge på förhand. Den amerikanske presidenten spådde i stället att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen, och upprepade sitt omstridda påstående om att poströstning leder till valfusk.

Ni vet att jag har klagat väldigt mycket på (post-)röstsedlarna, röstsedlarna är en katastrof, sade han.
Bort med röstsedlarna så blir det ett väldigt fredligt... Eller rättare sagt, det kommer inte att bli något skifte. Det kommer att bli en fortsättning.

Jämför med Belarus

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden var en av dem som reagerade på Trumps uttalande.

Vilket land befinner vi oss i? frågade han retoriskt, enligt nyhetsbyrån AFP.
Han säger de mest irrationella saker. Jag vet inte vad jag ska säga.

Även från de egna leden hördes missnöjda röster. Den republikanske senatsledamoten Mitt Romney, som ofta riktar kritik mot presidenten, drog paralleller till den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

"Det fredliga maktskiftet är ett centralt inslag i demokratin. Utan det blir det som i Belarus", konstaterad han på Twitter.

Annons

Annons

"Fritt och rättvist"

Även senatens mäktige majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, satte ned foten. På torsdagsförmiddagen lokal tid skrev han på Twitter att "det kommer bli en maktövergång under ordnade former efter valet det 3 november" samt att den som vinner valet kommer att bli insvuren om president den 20 januari 2021.

"Precis som det har varit vart fjärde år sedan 1792".

Ett knappt dygn efter att USA:s president undvikit att svara på frågan om ett fredligt maktskifte meddelade Vita huset pressekreterare Kayleigh McEnany att Trump kommer att acceptera valresultatet.

Presidenten kommer att acceptera resultatet av ett fritt och rättvist val, han kommer att acceptera det amerikanska folkets vilja, sade hon på torsdagens pressgenomgång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons