Trump valspurtar – fem delstater på en dag

President Donald Trump dansar till låten YMCA under sitt kampanjmöte i Montoursville, Pennsylvania, i lördags.
President Donald Trump dansar till låten YMCA under sitt kampanjmöte i Montoursville, Pennsylvania, i lördags.
USATT-Reuters

Med presidentvalet i USA två dagar bort kampanjar Donald Trump in i kaklet. På söndag och måndag ska han hålla hela tio valmöten i hopp om att slå motståndaren Joe Biden.

Annons

Annons

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kampanjar tillsammans med förre presidenten Barack Obama i Detroit, Michigan.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kampanjar tillsammans med förre presidenten Barack Obama i Detroit, Michigan.

Demokraternas Joe Biden har fortfarande övertag i opinionen. President Trump gör nu en sista slutspurt för att vinna så många röster som möjligt till valet på tisdag – och säkra ytterligare fyra år i Vita huset.

På två dagar ska presidenten hinna med tio kampanjmöten i åtta olika delstater. Under söndagen besöker han Michigan, Iowa, North Carolina, Georgia och Florida. På måndag håller han ytterligare ett kampanjmöte i North Carolina och besöker även Pennsylvania, Wisconsin samt gör två nedslag i Michigan.

Bidens nationella ledning över Trump har varit relativt stadig under de senaste månaderna då coronakrisen hållit USA i sitt grepp. Enligt en undersökning från Reuters ligger stödet för Biden på 51 procent jämfört med 43 procent för Donald Trump.

Men Trump kan fortfarande ta hem valet då det enligt opinionsundersökningar är jämnt mellan kandidaterna i flera viktiga vågmästarstater.

Möte ställdes in av säkerhetsskäl

I delstaten Texas, där Trump har ett litet övertag över Biden, följde Trumpanhängare i flera bilar i fredags efter en av Bidens kampanjbussar. De försökte sakta ned bussen och preja den av vägen, enligt Bidenkampanjen som slutligen kontaktade SOS och fick poliseskort. Ett demokratiskt kampanjmöte ställdes av säkerhetsskäl in i Pflugerville, Texas, på grund av de efterföljande bilarna.

Filmklipp och bilder av händelsen har delats av såväl republikaner som demokrater. Presidenten själv tycks ha uppskattat händelsen.

"Jag älskar Texas", skriver Trump på Twitter tillsammans med ett filmklipp på händelsen.

Varken Joe Biden eller vice presidentkandidat Kamala Harris befann sig i bussen.

Annons

Annons

Avslutar på samma plats

Trump avslutar sitt två dagar långa race med ett sent kampanjmöte i Grand Rapids i Michigan – samma plats där han avslutade sin kampanj inför förra valet 2016. I det valet vann han, till mångas förvåning, de klassiskt demokratiska delstaterna Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, och tog makten i USA.

Motkandidaten Joe Biden, som till skillnad från Donald Trump har följt råden från folkhälsoexperter under sina valmöten, lägger under söndagen sitt krut på delstaten Pennsylvania, också en av de delstater som tros komma att spela stor roll för valets utgång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons