A-
A+

Trumpkritikern Cheney petas från mäktig post

Republikanen Liz Cheney pratar med reportrar efter omröstningen.
Republikanen Liz Cheney pratar med reportrar efter omröstningen.
USATT

Republikanerna i USA:s representanthus har beslutat att peta partikollegan, tillika Trumpkritikern, Liz Cheney från hennes inflytelserik post i kongressen.

Annons

Annons

Juristen Cheney har suttit i representanthuset sedan 2017 och har i sin roll som gruppledare varit kongressens mäktigaste republikanska kvinna.

Men tidigare presidenten Donald Trump har blivit en vattendelare inom partiet där Cheney representerat motståndarsidan.

Republikanernas beslut skedde genom votering på onsdagen, skriver amerikanska medier.

Enligt källor till flera amerikanska medier ska Liz Cheney ha buats ut av sina partikollegor innan hon röstades bort från sin ledarposition.

Utbuad av partikollegor

Liz Cheney, dotter till den tidigare vicepresidenten Dick Cheney, har beskrivit den starka lojalitet mot förre presidenten Donald Trump som växt sig stark inom partiet som "en vändpunkt".

Efter petningen upprepade hon sitt löfte om att aldrig falla för Trumps falska påstående, att det var han som vann det presidentval som förde nuvarande president Joe Biden till makten.

Vi kan inte omfamna både den stora lögnen och konstitutionen, sade hon under en improviserad pressträff efter omröstningen.

Vid riksrättsåtalet mot Donald Trump den 13 januari röstade Cheney för att ställa expresidenten inför rätta för anstiftan till uppror i samband med Trumpanhängares våldsamma stormning av kongressbyggnaden Kapitolium.

Annons

Annons

Trump: Bitter, hemsk människa

Strax före den muntliga omröstningen ägde rum uttalade sig Donald Trump om Cheney. På sin hemsida lade Trump upp en text där han kallade henne för en" bitter, hemsk människa" och "krigshetsare" och tillade att hon står för nära Demokraternas politik.

Jag kommer att göra allt i min makt för att se till att den förre presidenten aldrig någonsin kommer i närheten av det Ovala rummet igen, konstaterade Liz Cheney å sin sida efter omröstningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!