-
+

Trumpkritiska republikaner överväger nytt parti

USA:s dåvarande president Donald Trump i Oklahoma sommaren 2020.
USA:s dåvarande president Donald Trump i Oklahoma sommaren 2020.
USATT

Frustrerade över Donald Trump och hans påståenden om valfusk har omkring 120 högt uppsatta republikaner diskuterat bildandet av ett nytt parti.

Annons

Annons

Bland deltagarna i det digitala mötet, som ägde rum den 5 februari, fanns tjänstemän som arbetat för de republikanska presidenterna Ronald Reagan, George H W Bush, George W Bush och Donald Trump – liksom partistrateger och ambassadörer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Diskussionen utgick från idéer om att skapa en politisk plattform som bygger på "principfast konservatism", vilket inkluderar respekt för grundlagen och USA:s övriga regelverk – något deltagarna anser att Trump inte har.

"Bara början"

Det här är bara början på samtalet. Syftet är att diskutera och utforska alla möjligheter... att föra fram en effektiv mitten-högerrörelse, säger en deltagare som vill vara anonym till nyhetskanalen Fox News.

Bara 40 procent av mötesdeltagarna röstade dock för att bilda ett faktiskt tredje parti, något som historiskt har visat sig vara svårt i det tvåpartidominerade USA. Ett sådant skulle sannolikt urholka stödet för Republikanerna och därmed gynna Demokraterna.

Annons

Annons

Radikaliserat parti?

Men deltagarna var eniga om att något måste göras åt expresident Trumps grepp om partiet och den invandringsfientliga stämpel han har satt på det. De luftade även kritik över att så få partikamrater i kongressen stått upp gentemot Trumps felaktiga utspel om att valet var riggat.

Stora delar av Republikanerna har radikaliserats och hotar den amerikanska demokratin, säger Evan McMullin, som varit politisk chef för representanthusets republikanska partigrupp och som var en av mötets värdar, till Reuters.
Partiet måste återgå till sanning, sans och grundläggande ideal eller så måste något nytt bildas.

Jason Miller, talesperson för expresident Trump, är av en annan åsikt. Han avfärdar mötet och dess deltagare.

De här förlorarna lämnade Republikanerna när de röstade på Joe Biden, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss