Trumps coronarådgivare i blåsväder

Scott Atlas är en av Donald Trumps närmaste coronarådgivare. Arkivbild.
Scott Atlas är en av Donald Trumps närmaste coronarådgivare. Arkivbild.
USATT-Reuters

Vita husets coronarådgivare Scott Atlas ber om ursäkt för att ha låtit sig intervjuas i rysk statskontrollerad tv. Kanalen är enligt amerikanska myndigheter sammankopplad med rysk spionverksamhet.

Annons

Annons

RT, som tidigare kallades Russia Today, grundades av Kreml och har sedan tre år tillbaka stått listad som en så kallad utländsk agent, alltså en organisation kontrollerad av främmande makt. Något som Scott Atlas enligt egen utsago inte visste vid intervjutillfället.

"Jag ångrar att jag gjorde intervjun och ber om ursäkt för att jag lät mig själv utnyttjas", skriver Atlas på Twitter.

I en rapport från 2017 benämns tv-kanalen av amerikansk underrättelsetjänst som "Rysslands statskontrollerade propagandamaskin".

Intervjun har också blivit omtalad för Atlas hårda angrepp mot myndigheternas nedstängningar av samhället.

Nedstängningarna kommer gå till historien som ett stort politiskt misslyckande av människor som vägrade acceptera att de hade fel, säger han under lördagens intervju med RT.

I intervjun säger han också att nedstängningarna "dödar människor", och syftar på ökade självmord till följd av de strikta åtgärderna.

Atlas, som är röntgenläkare och inte smittskyddsläkare, har tidigare ifrågasatts av flera ledande experter inom folkhälsa. USA:s mest kände smittskyddsläkare Anthony Fauci har uttryckt oro över kollegans kompetens frågor som rör smittskydd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons