Trumps transportminister avgår efter kaoset

USA:s transportminister Elaine Chao – som är gift med republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell (t v) – lämnar sin post i Donald Trumps regering efter onsdagens stormning av Kapitolium. Arkivbild.
USA:s transportminister Elaine Chao – som är gift med republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell (t v) – lämnar sin post i Donald Trumps regering efter onsdagens stormning av Kapitolium. Arkivbild.
USATT

Fler Trumplojala republikaner vänder presidenten ryggen efter attacken mot Kapitolium. En kongressman går så långt att han kräver att Trump avsätts. Dessutom meddelar transportminister Elaine Chao att hon avgår på grund av händelserna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Liz Cheney är en av de namnkunniga republikanska politiker som är starkt kritiska mot president Donald Trump efter onsdagens händelser då Trumptrogna demonstranter stormade kongressen.
Liz Cheney är en av de namnkunniga republikanska politiker som är starkt kritiska mot president Donald Trump efter onsdagens händelser då Trumptrogna demonstranter stormade kongressen.

Attacken mot kongressbyggnaden Kapitolium "oroar mig på ett sätt som jag helt enkelt inte kan bortse från", skriver transportministern i ett mejl till departementspersonalen där hon förklarar sitt beslut att avgå från posten.

Chao är den högst rankade inom Trumpadministrationen som hittills har lämnat sin post efter onsdagens händelser. Hon är dessutom gift med republikanernas ledare i senaten, den mycket mäktige, tidigare Trumpvännen, Mitch McConnell.

"Tappat greppet"

Kort innan beskedet från Chao blev känt krävde representanthusledamoten och republikanen Adam Kinzinger att Donald Trump tvingas bort från sin post.

"Allt tyder på att presidenten har tappat greppet, inte bara från sin plikt och från den ed han avlagt, utan från själva verkligheten", säger republikanen och representanthusledamoten Adam Kinzinger i en film som han har lagt ut på Twitter och där han begär att Trump avsätts.

Diskussioner pågår också bland fler republikaner om möjligheten att få Trump avsatt i förtid, med hjälp av det 25:e tillägget till konstitutionen.

När kongressledamöterna efter tumultet i onsdags återvände till parlamentsbyggnaden hade flera av dem fått sig en tankeställare.

Medan polisen avslutade sitt arbete med att få ordning på inkräktarna kring Kapitolium intog kongressledamöterna sina platser för att fortsätta debatten och godkännandet av Joe Bidens vinst i presidentvalet.

Annons

Annons

"Skapade mobben"

Omkring ett dussin republikanska ledamöter av senaten hade före upploppen uppgett att de skulle gå på president Donald Trumps linje och ifrågasätta rösträkningen och presidentvalet i minst tre olika delstater. Men som en reaktion på Trumpsupportrarnas våldsamma stormning av Kapitolium valde flera av ledamöterna att backa.

Fler republikanska profiler har därefter tagit avstånd från president Trump. De höjer också rösten för att de som fortsätter att stå bakom presidentens uppfattning om att valet inte gått rätt till måste ta sitt förnuft till fånga.

Republikanen Liz Cheney, som tillhör representanthusets republikanska ledning, uttrycker också sin frustration och vrede över det som hon beskriver som Trumps uppmuntran av den senaste tidens våldshandlingar.

Det råder ingen tvekan om att presidenten skapade mobben. Presidenten hetsade folkmassorna och var den tändande gnistan, säger hon enligt Fox News.

Partistrid trappas upp

Under de senaste månaderna har ledarskiktet inom republikanerna blivit mindre benägna att rygga för konfrontation Trump.

Trump å sin sida har inte hållit inne med kritik mot sitt eget parti, vars ledning han på Twitter kallat "svag och trött" och "patetisk".

Sajten Axios beskriver skeendet som ett eskalerande inbördeskrig i det republikanska partiet.

Politikerna får även sällskap av höga tjänstemän inom Trumpadministrationen. På torsdagen uppmanade den tillförordnade chefen för USA:s departement för inrikes säkerhet, Chad Wolf, presidenten att ta avstånd från det politiska våldet. "Detta är oacceptabelt", säger han i ett uttalande enligt Reuters.

Karriär på spel

Men en rad republikanska kongressledamöter fortsätter att ge sitt stöd till Trump, trots den växande opinionen. Bland dem finns senatorer som Josh Hawley från Missouri och Ted Cruz från Texas. För dem står mycket på spel och att svänga med opinionen kan riskera deras politiska framtid – på flera sätt.

Framför allt riskerar de att uppröra Donald Trumps lojala anhängare, den populistiska grupp väljare som fått namnet “Maga” för "Make America great again". För Hawley och Cruz, som båda är möjliga republikanska presidentkandidater 2024, är de väljarna av stor betydelse. Opinionsundersökningar har nämligen visat att långt över hälften av de republikanska väljarna ifrågasätter valresultatet.

Det handlar dock inte bara om röster. Om Donald Trump behåller sin makt i det republikanska partiet efter att han avslutat sin tid som president kan det vara klokt att vara hans allierade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons