Trumpviskaren Conway lämnar Vita huset

President Donald Trumps avgående rådgivare Kellyanne Conway. Arkivbild.
President Donald Trumps avgående rådgivare Kellyanne Conway. Arkivbild.
USATT

Till slut blev familjesituationen ohållbar. Kellyanne Conway, kvinnan som lanserat begreppet "alternativa fakta", slutar som högt uppsatt rådgivare till president Donald Trump och lämnar Vita huset av familjeskäl, skriver hon i ett uttalande.

Annons

Annons

Kellyanne och George Conway, fotograferade i Washington DC 2017.
Kellyanne och George Conway, fotograferade i Washington DC 2017.

"Det här är helt och hållet mitt val. Tids nog kommer jag att tillkännage framtida planer. För tillfället, och för mina älskade barn, kommer det att bli mindre drama, mer mamma", skriver hon.

Det innebär att 53-åriga Conway kommer att vara mer hemma i New Jersey tillsammans med sin man George Conway och de fyra barnen. Såväl maken som parets äldsta dotter är uttalade kritiker av president Trump, och den 15-åriga dotterns klandrande utspel i sociala medier de senaste dagarna kan ha bidragit till beslutet.

"Skamlös bluff"

I sitt uttalande hyllar Kellyanne Conway president Trumps ledarskap och talar med tacksamhet om sin tid i Vita huset.

Hennes man, advokaten George Conway, meddelar via Twitter att även han drar sig tillbaka från arbetslivet till förmån för familjen. Det betyder att han avslutar sitt uppdrag i organisationen The Lincoln Project , som han varit med och grundat. Den samlar bland annat Trumpkritiska republikaner kring det uttalade målet att besegra presidenten i höstens val.

Tidigare i augusti kallade George Conway Trump för en "skamlös, ljugande bluff" på Twitter och länkade till en debattartikel i The Washington Post där han försvarar poströstande – något presidenten, utan att lägga fram bevis, hävdat leder till valfusk.

Amerikanska medier har med jämna mellanrum skrivit om familjen Conway där de politiska åsikterna verkar gå så brett isär – men som ändå håller ihop.

Annons

Annons

Plockade blåbär

Kellyanne Conway är uppvuxen i New Jersey och har tidigare sagt att det hon vet om livet lärde hon sig under sin ungdoms somrar då hon jobbade som blåbärsplockare – ett jobb hon också vunnit en mästerskapstitel i. Men hon blev tidigt intresserad av politik, mer specifikt hur politiker kan nå fram till kvinnliga väljare. Innan hon började arbeta för Trumpkampanjen drev hon bland annat ett konsultbolag inriktat på marknads- och opinionsundersökningar.

Conway är en av de medarbetare som har arbetat för president Trump längst tid och har emellanåt kallats för "Trumpviskaren", då hon anses ha presidentens öra. Hon var kampanjchef under valrörelsen 2016 och har sedan dess varit en högljudd och lojal förespråkare för sin chefs politik i offentligheten. Det var hon som kallade Vita husets ifrågasatta uppgifter om publikantalet vid presidentens installation för "alternativa fakta".

Men hon försäkrade också journalister om att den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn hade presidentens förtroende bara timmar innan han tvingades lämna sin post. Och hon fick kritik efter att hon i en tv-intervju uppmanat tittare att gå och köpa presidentdottern Ivanka Trumps klädkollektion.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons