Trygghetslarm fungerade inte – person avled

Flera kommuner upplever problem med trygghetslarmen. Arkivbild.
Flera kommuner upplever problem med trygghetslarmen. Arkivbild.
TrygghetslarmTT

En person i Luleå larmade åtta gånger på onsdagskvällen. När larmet nådde nattpatrullen efter fem timmar var personen död.

Trygghetslarmen är inte trygga, säger kommunens socialchef.

Annons

Annons

Hemtjänsten besökte personen sista gången klockan 19.30 på onsdagen. Mellan klockan 20 och 21.30 larmade personen om hjälp åtta gånger. Nattpatrullen fick larmet 01.30 och besökte då personen, som hittades avliden.

Det som har hänt är otroligt tragiskt och allvarligt, att en person har försökt få kontakt med oss utan att få det. Och dessutom gjort det vid ett flertal tillfällen, säger Gabriella Sjöström, socialchef vid Luleå kommun.

Ska anmälas

Händelsen kommer att anmälas och utredas, enligt kommunen.

Vi kommer att göra en IVO-anmälan av händelsen och påbörja en lex Sarah-utredning för att få mer information om vad som har hänt. I nuläget vet vi bara att personen har behövt hjälp och att vi har haft en fördröjning med larmet.

Problemen med trygghetslarmen började den 8 oktober efter att leverantören Tunstall uppdaterat sin larmplattform. Det skapade en stor belastning hos leverantörens operatörer, med långa svarstider som följd. Flera kommuner har sedan dess upplevt nedsatt funktion av larmen, rapporterar flera medier.

Annons

Annons

Utökad bemanning

TT har sökt Tunstall, som hänvisar till ett pressmeddelande: "Situationen är i nuläget stabil. Effekten av insatta åtgärder så som utökad bemanning visar resultat. Hanteringstiden är normal sedan eftermiddagen", skriver företaget på torsdagskvällen.

Luleå kommun har uppmanat anhöriga att höra av sig till sina närstående för att se hur de mår.

Vi har begärt extra tillsyn hos de som brukar larma ofta. Hos de som inte använder larmet så ofta har vi sagt att man kan höra av sig till oss via ett mobilnummer, säger Gabriella Sjöström.

Kommunerna väntar nu på besked från leverantören när larmet åter går att lita på.

Trygghetslarmen är inte trygga. Vi kan inte lita på att vi får in larmen eller att vi inte har fördröjningar. Det är otroligt allvarligt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons