A-
A+

Tucker Carlson lämnar Fox News

Fox-profilen Tucker Carlson. Arkivbild.
Fox-profilen Tucker Carlson. Arkivbild.
USATT-AFP

Programledaren Tucker Carlson har lämnat det amerikanska tv-bolaget Fox News, meddelar företaget i ett uttalande. Även en känd CNN-profil har tvingats lämna sin post.

Några officiella orsaker har ännu inte presenterats.

Annons

CNN:s programledare Don Lemon blev av med sitt jobb på måndagen. Arkivbild.
CNN:s programledare Don Lemon blev av med sitt jobb på måndagen. Arkivbild.

“Fox News Media och Tucker Carlson har kommit överens om att gå skilda vägar. Vi tackar honom för hans arbete som värd för kanalen", lyder en del av uttalandet.

Det sista programmet som han var programledare för sändes i fredags, den 21 april.

Uttalandet gör inte klart för varför Carlson lämnar kanalen, men den högprofilerade programledarens avgång kommer bara dagar efter att Fox gjorde upp med rösträkningsföretaget Dominion Voting Systems som hade stämt mediebolaget för ärekränkning.

Drygt åtta miljarder kronor

Dominion Voting Systems hävdade att tv-värdar inom Fox, som Carlson, visste att dåvarande president Donald Trumps påståenden om valfusk var osanna – men fortsatte ändå att framföra dem i sina program.

Summan som Fox enligt uppgörelsen måste betala Dominion Voting Systems för att slippa rättegång landade på 787,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,1 miljarder svenska kronor.

Carlsons program ska dock inte ha varit nämnvärt indraget i den osanna rapportering som Fox News anklagades för – utan hans del i fallet gällde främst interna mejl och sms som visade att han var medveten om att Trumps påståenden var falska.

Sexistiska kommentarer

Carlson blev Fox mest populära profil efter att ha ersatt Bill O'Reilly under kanalens bästa sändningstid 2016 och har blivit känd för att vara kontroversiell – exempelvis gällande stormningen av kongresshuset Kapitolium den 6 januari 2021.

Tucker Carlson började på Fox News 2009.

Det rörde sig också på andra håll i det amerikanska medielandskapet på måndagen. Tv-bolaget CNN:s programledare Don Lemon lämnar företaget. Beskedet kom två månader efter att Lemon bett om ursäkt för att han i sändning fällt sexistiska kommentarer om den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley.

CNN tillkännagav beskedet i ett uttalande som publicerades på Twitter. Något skäl till att Don Lemon lämnar tv-bolaget angavs inte, utan det konstaterades kort och gott att "Don alltid kommer att vara en del av CNN-familjen". Programledaren tackades också för sina 17 tjänsteår inom CNN och önskades lycka till i framtiden.

"Galen tillfällighet"

Men Don Lemon själv har inte sparat på krutet efter beskedet att han tvingas sluta.

"Jag informerades i morse av min agent att jag har sagts upp från CNN. Jag är mållös. Efter 17 år på företaget trodde jag att man skulle ha haft anständighet nog att säga det direkt till mig", skriver Lemon på Twitter.

CNN-ledningen tillbakavisar i sin tur Lemons version av hur det gick till när han fick besked om att han måste lämna företaget.

Den amerikanske journalisten Brian Stelter, som tidigare arbetade på CNN och då var programledare för numera nedlagda mediegranskningsprogram Reliable sources, kallar på Twitter det faktum att de båda medieprofilerna sparkas samma dag för en "fullständig och galen tillfällighet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.