A-
A+

"Tuffa samtal" när USA mötte Kina i Alaska

Spänd stämning, när Antony Blinken (till höger) talar, och bland andra de kinesiska toppdiplomaterna Yang Jiechi och Wang Yi lyssnar, på mötet på Captain Cook Hotel i Anchorage.
Spänd stämning, när Antony Blinken (till höger) talar, och bland andra de kinesiska toppdiplomaterna Yang Jiechi och Wang Yi lyssnar, på mötet på Captain Cook Hotel i Anchorage.
USA/KinaTT

Samtalen var "tuffa och rakt på sak" när USA och Kina inledde sitt första stora möte efter president Bidens tillträde. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken till AFP.

Annons

Annons

Joe Bidens utrikesminister Antony Blinken säger att amerikanerna under tvådagarsmötet i Alaska förväntat sig hårda ord, men att man även hade möjlighet att ha "uppriktiga" samtal.

Den kinesiska sidan var defensiv, som vi hade väntat oss. Men vi hade även uppriktiga samtal om olika saker. Om Iran, Nordkorea, Afghanistan och klimatet. Där går våra intressen i samma riktning, säger han.

Kinesiska toppdiplomaten Yang Jiechi säger att man tycker att samtalen varit konstruktiva, men att skillnaderna är många.

Det finns fortfarande stora skillnader mellan de båda, säger Yang till kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

"Nedlåtande sätt"

Mötet inleddes under torsdagen med anföranden som bara skulle vara i några minuter, men som drog ut på tiden till över en timme. Utrikesminister Blinken valde att prata om Kinas cyberkrigföring och Pekingregimens agerande mot Honkong, Taiwan och Xinjang.

Trots att Yang Jiechi talar flytande engelska valde han att uttala sig på kinesiska och svarade med samma mynt. Han menade att USA "använder sin militära styrka och finansiella dominans för att förlänga sin rättspraxis ut i världen och trycka ned andra länder".

Efter inledningsanförandena ombads medierna att lämna lokalen – men enligt nyhetsbyråer på plats invände då kinesiska tjänstemän att journalisterna borde stanna kvar, med argumentet att de ska bevittna "det nedlåtande sätt" som den gästande delegationen från Peking behandlas på.

Annons

Annons

"Seriösa och direkta"

När mötesdörrarna sedermera faktiskt stängdes, och samtal tog vid utan närvarande medier, verkar dock stämningen ha tinats upp lite – trots att det fortfarande är kall vinter med kring tio minusgrader i mötesstaden Anchorage. Överläggningarna beskrivs av USA som "substansrika, seriösa och direkta", och pågick längre än tänkt.

Mötet är det första på denna höga nivå sedan Biden tillträdde i januari.

Biden själv sade tidigare under dagen att han "var stolt" över Antony Blinken efter inledningen av mötet i Alaska.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!