A-
A+

Tuffare regler för nya nikotinprodukter

E-cigaretter ska inte få smaksättas med exempelvis godissmak, föreslår utredning. Arkivbild.
E-cigaretter ska inte få smaksättas med exempelvis godissmak, föreslår utredning. Arkivbild.
PolitikTT

Hårdare lagstiftning föreslås för nya nikotinprodukter.

Till exempel ett ålderskrav på 18 år vid försäljning av tobaksfritt snus, skärpta reklamregler för tobaksfria nikotinprodukter och förbud för e-cigaretter smaksatta med godissmak.

Annons

Annons

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Regeringen tillsatte utredningen förra året, eftersom nya nikotinprodukter till stor del är ett oreglerat område. Dessutom ökar försäljningen av bland annat tobaksfritt snus, och ökningen sker framför allt bland unga.

Jag tror att den stora skillnaden med förslagen blir för tobaksfria nikotinprodukter, där det i dag inte finns några särskilda regler, säger utredaren Ingeborg Simonsson.

Måttfull reklam

I dag är det tillåtet att marknadsföra tobaksfria nikotinprodukter som vilken vara som helst. Det kan till exempel vara i tv- och radioreklam eller genom utdelning av gratisprodukter.

Men om förslaget blir lag kommer möjligheterna till marknadsföring att begränsas – enligt förslaget måste reklamen då vara "särskilt måttfull".

I dag finns ingen lagstadgad åldersgräns för tobaksfria nikotinprodukter. Nu föreslås att marknadsföring inte får riktas till unga under 25 år och dessutom vill utredaren se ett ålderskrav på 18 år vid försäljning.

Annons

Annons

Inte hallon och godis

Ett annat förslag är att e-cigaretter enbart ska få smaksättas så att de smakar tobak. Det kommer inte att vara tillåtet att smaksätta e-vätskorna i cigaretterna med exempelvis mentol, karamell eller hallon.

Genom att smaksätta e-cigaretter med diverse godis- och fruktsmaker lockar tobaksbolagen in barn och unga i ett nikotinberoende. Det måste få ett slut, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon välkomnar utredningens förslag och skickar dem nu på remiss.

Utredaren föreslår att den nya lagen ska börja gälla den 1 juli 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!