A-
A+

Tuffare tag för villkorligt frigivna föreslås

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
PolitikTT

Kriminalvården ska omedelbart kunna omhänderta villkorligt frigivna som missköter sig.

Det föreslår justitiedepartementet.

Annons

Annons

Problemet är att det finns en lucka i dagens lagstiftning, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Många villkorligt frigivna eller de som dömts till skyddstillsyn har krav på sig till exempel att ha regelbunden kontakt med övervakare eller genomgå behandling. Nyligen infördes också möjligheter till nya krav, som att bära elektronisk fotboja eller att den dömde inte får vistas på vissa platser.

I ett lagförslag som snart skickas ut på remiss föreslås att Kriminalvården själv ska kunna ta beslut om att omedelbart omhänderta en person missköter de uppställda kraven.

I dag tas sådana beslut av en övervakningsnämnd på begäran av Kriminalvården. Det kan, enligt Morgan Johansson, ta flera dagar innan polisen omhändertar personen.

Han nämner den så kallade gryningspyromanen i Skåne som ett exempel där det kan vara viktigt med ett snabbt omhändertagande.

Mannen hade frigivits villkorligt med krav på att inte lämna bostaden på natten, men han vägrade att bära en elektronisk fotboja.

Kriminalvården var då först tvungen att gå till övervakningsnämnden för beslut och därefter be polisen omhänderta mannen.

Justitiedepartementet siktar på att lagändringen ska kunna träda i kraft första mars 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!