A-
A+

Tuffare virusåtgärder införs i Finland

Premiärminister Sanna Marins regering håller ett regeringssammanträde på tisdagen. Arkivbild.
Premiärminister Sanna Marins regering håller ett regeringssammanträde på tisdagen. Arkivbild.
FinlandTT

Gym och idrottshallar tvingas hålla stängt och restauranger får inte servera alkohol efter klockan 17.

I dag träder nya restriktioner i kraft i Finland för att bromsa den ökande smittspridningen av covid-19.

Annons

Annons

Smittan av covid-19 ökar i Finland, särskilt spridningen av omikron, och på tisdagen införs nya nationella restriktioner.

Bland annat måste restauranger sluta servera alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 18. Biografer och idrottshallar kommer att behöva hålla stängt i två veckor, rapporterar Yle. Högskolor och universitet rekommenderas att bedriva distansundervisning efter julledigheten, men grundskolorna hålls öppna.

Finland återupptar även gränsbevakningen och kräver negativt testresultat för alla som reser in i landet. Dessutom ska man kunna visa upp covidpass eller intyg på att man har tillfrisknat från covid-19 under de senaste sex månaderna.

På tisdagen hålls ett regeringssammanträde och ytterligare restriktioner kan bli aktuella. Institutet för hälsa och välfärd (THL) vill bland annat se en paus av covidpassen under de närmaste veckorna. Intyget är just nu inte en garanti mot smitta, menar generaldirektör Markku Tervahauta.

Den nya varianten är så lättöverförd att idén med att de som kan visa upp ett coronapass inte är smittad, inte längre fungerar, säger han till DN men utesluter inte att intygen kan fylla en funktion längre fram.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.