Tullen: Funnen sprit toppen av ett isberg

Tullen har bara kommit åt 'toppen av ett isberg' när det gäller alkoholsmuggling. Arkivbild.
Tullen har bara kommit åt "toppen av ett isberg" när det gäller alkoholsmuggling. Arkivbild.
BrottTT

280 000 liter starksprit. Så mycket har smugglats in i Sverige de senaste tre åren via så kallad myrtrafik.

Tullverket har identifierat ett 50-tal nätverk, men fler lär finnas oupptäckta.

Annons

Annons

Annons

Annons

Alkoholen tas bland annat in i Sverige via Öresundsbron. Vanliga personbilar åker vända efter vända lastade med alkohol.

De här personerna har som affärsidé att inte väcka vår uppmärksamhet genom att inte hyra ett släp, inte använda skåpbil. Utan man använder en vanlig personbil. Man lastar helt enkelt i mindre alkohol men kör oftare. Man accepterar en lägre vinstmarginal, men i gengäld undgår man Tullverkets uppmärksamhet, säger tullåklagare Oscar Lindvall till Sveriges Radio Ekot , som rapporterar om smugglingen.

Den totala omfattningen av smugglingen omfattar "miljontals liter öl, vin och sprit", uppger Tullverket i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten har hittills tolv smugglare dömts och "flera har fått långa fängelsestraff".

Jag ser det som en stor framgång att vi lyckats identifiera så många, men tyvärr är det bara toppen på isberget. Det finns betydligt fler nätverk än så här, men det här är vad vi mäktar med att jobba mot med de resurser vi har, säger Oscar Lindvall till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons