-
+

Tummen upp för EQT:s mångmiljardaffär

Christian Sinding, vd i EQT. Arkivbild.
Christian Sinding, vd i EQT. Arkivbild.
EkonomiTT

På börsen är det tummen upp för riskkapitalbolaget EQT:s jätteaffär på 15,5 miljarder kronor i fastighetsbranschen.

Affären väntas lyfta EQT:s vinst redan i år, enligt bolaget, vars styrelse passar på att föreslå höjd utdelning.

Annons

Annons

EQT-aktien rusar uppåt med nästan 11 procent på Stockholmsbörsen efter beskeden om storaffären och den höjda utdelningen.

"Ett år med utmaningar"

Pandemin gjorde 2020 till ett unikt år, konstaterar samtidigt EQT:s vd Christian Sinding i en bokslutskommentar.

"Pandemin förändrade vårt sätt att göra affärer, arbeta och leva. Det var ett år som påverkades av både politiska händelser och skatte- och penningpolitik. Ett år av sociala och personliga påfrestningar. Ett år med utmaningar", skriver han.

I samma bokslut föreslår EQT:s styrelse en höjning av utdelningen till 2:40 kronor per aktie, upp från 2:20 kronor ett år tidigare samtidigt som bolaget konstaterar att fondernas kapitalanskaffning lyfte till rekordnivåer.

Sinding räknar med fortsatt bra drag på marknaden.

"Med fortsatt låga räntor räknar vi med att allokeringen till privata marknader kommer att fortsätta eftersom investerare söker stabil och stark relativ avkastning", han.

Och tematiskt kvarstår EQT:s prioriteringar i affärerna, med nästan 80 procent av investeringarna i telekom, media, teknik och hälsovård.

Syftet med mångmiljardförvärvet av fastighetsutvecklaren Exeter – som uppges ge betydande synergier – är att växa inom fastighetsaffärer och investera i Nordamerika och Europa, enligt EQT.

"Vi har väldigt höga krav vid strategiska förvärv, och Exeter är ett av få bolag vi har identifierat som möter dessa kriterier och dessutom med råge", skriver Christian Sinding.

Annons

Annons

Utspädning på 3,3 procent

Köpeskillingen, som inkluderar refinansiering av skulder på 300 miljoner dollar, består dels av 1,07 miljarder dollar i kontanter och motsvarande 800 miljoner dollar i nyemitterade aktier i EQT.

Emissionen beräknas bestå av cirka 33 miljoner aktier, motsvarande en utspädning av antal aktier med cirka 3,3 procent.

Exeter är fokuserat på att köpa, utveckla och förvalta fastigheter inom logistik, industri, forskning, kontor och flerfamiljsboenden, huvudsakligen i USA och Europa.

Under 2020 förväntas Exeter ha haft intäkter på 135 miljoner dollar, vilket gett ett rörelseresultat på 80 miljoner dollar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss