A-
A+

Tummen upp för Nordea på börsen

Frank Vang-Jensen, vd på Nordea. Arkivbild.
Frank Vang-Jensen, vd på Nordea. Arkivbild.
EkonomiTT

Bankkoncernen Nordea går oväntat bra i första kvartalet och aktien stiger efter rapporten.

Det är ett kvartal där vi har sett fortsatt fina affärsvolymer och ökad kundnöjdhet i hela Norden. Det gör att resultatet blir starkt, säger vd Frank Vang-Jensen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordeas aktie lyfter runt fyra procent på Stockholmsbörsen.

Bankledningen gläds åt ökade bolånevolymer och ökad utlåning till små och medelstora företag.

Kvartalet har varit speciellt ur den aspekten att volatiliteten på marknaden i första kvartalet har varit hög, det har du sett i stort sett i alla banker. Vi har gynnats av det, säger Frank Vang-Jensen.
Men vi har fortsatt väldigt stor framgång i den underliggande affären.

Bättre än väntat

Det förvaltade kapitalet ökade med 33 procent till 372 miljarder euro, motsvarande omkring 3,8 miljarder kronor, under kvartalet. Och inflödet av nya investeringar är starkt, enligt vd.

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1,0 miljarder euro, motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor, för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 599 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Nettovinsten lyfter till 788 miljoner euro, mot 460 miljoner ett år tidigare. Snittprognosen bland analytiker låg på 632 miljoner euro.

Utlåningen till små och medelstora företag ökade med 7 procent. Bolånevolymerna ökade med 6 procent i lokala valutor på årsbasis i hela Norden. När det gäller bolånevolymerna i Sverige växte Nordea i stort sett i linje med sin marknadsandel.

Annons

Annons

Behåller buffert

Nordeas totala marknadsandel på bolån i Sverige ligger på 13,5 procent och i februari låg andelen av nyutlåningen på 13,7 procent.

Hela 2020 och under första kvartalet ligger vi ungefär på vår marknadsandel. Det ser väldigt bra ut, säger Vang-Jensen.

I Finland och Danmark tar Nordea marknadsandelar på bolånesidan. I Norge ligger man kvar på samma andel som man gjort en längre tid.

Banken behåller sin buffert oförändrad på 650 miljoner euro, på grund av att effekten av pandemin för Nordeas kunder fortsatt bedöms som osäker.

Kreditkvaliteten är stark och vi har låga realiserade kreditförluster. Ledningsbufferten har vi kvar, för även om det ser stabilt ut och vi ser ett litet antal konkurser och litet antal realiserade förluster, så är det för tidigt att dra slutsatser om hur våra kunder kommer att påverkas. Vi är försiktiga men vi kommer att se över det varje kvartal, säger Frank Vang-Jensen.

Rörelseintäkterna totalt lyfte till 2,4 miljarder euro, upp från 2,0 miljarder, medan rörelsekostnaderna steg till 1,3 miljarder euro, från 1,2 miljarder.

"God kostnadskontroll"

Ökade resolutionsavgifter och valutaeffekter ledde till ökade totala kostnader. Exklusive det var kostnaderna lägre jämfört med för ett år sedan, enligt vd.

Vi har god kostnadskontroll, säger Frank Vang-Jensen.

Han utlovar samtidigt återköp av aktier i linje med årsstämmans beslut, som ett sätt att dela ut vad som kallas "överskottskapital" till ägarna.

Stämman godkände även en utdelning på högst 0:72 euro per aktie i september, i linje med gällande rekommendationer från Europeiska centralbanken (ECB).

Rättad: I en tidigare version av texten var beloppet för kreditförlusterna felaktigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr