Tunga bakslag för Sveriges EM-kvalmotståndare

Lettland får klara sig utan Olga Sevcova, till vänster, i EM-kvalmatchen borta mot Sverige på torsdag. Arkivbild.
Lettland får klara sig utan Olga Sevcova, till vänster, i EM-kvalmatchen borta mot Sverige på torsdag. Arkivbild.
FotbollTT

En nyckelspelare har slutat, en annan stannar hemma av familjeskäl. Och ytterligare två spelare saknas eftersom de inte får ledigt från sina jobb.

Ett redan nederlagstippat Lettland ser på förhand chanslöst ut i EM-kvalmatchen mot Sverige.

Annons

Annons

Sex raka förluster och minus 28 i målskillnad. Lettland har haft det tufft i kvalet till fotbolls-EM. Nu saknas dessutom flera nyckelspelare inför torsdagens match mot Sverige på Gamla Ullevi.

Mest anmärkningsvärt, och något som säger en del om ländernas skilda förutsättningar, är att Kristine Girzda och Renate Fedotova tvingats stanna hemma i Lettland för att jobba.

"Några av våra spelare spelar inte bara fotboll varje dag utan arbetar också. Tyvärr är situationen sådan", säger lettiske förbundskaptenen Didzis Matiss till förbundets webbplats.

"Blir svårt för oss"

Ett ännu större avbräck är dock att Olga Sevcova måste stanna hemma av familjeskäl. Sevcova är Lettlands viktigaste anfallare och var den som gjorde lagets mål i 1–4-förlusten hemma mot Sverige förra hösten. Utan Islandsproffset tappar laget sitt spetsigaste vapen framåt.

Det kommer att bli väldigt svårt för oss, säger presschefen Ilja Polakovs till Fotbollskanalen .

Lägg därtill att Marija Ibragimova, tidigare både lagkapten och förstamålvakt och den som stod mot Sverige senast, har lagt av, och det står klart att det är ett stukat Lettland som kommer på besök.

Annons

Annons

Bra erfarenhet

Förbundskapten Matiss säger att Sverige blir en mycket svår uppgift för Lettland, men att det allra minst blir en nyttig erfarenhet för de unga spelarna som nu får chansen.

"Tjejerna som såg Lettland–Sverige från läktaren i Liepaja för ett år sedan får nu chansen att mäta sina krafter med de här välkända och starka svenska spelarna. Vi får tänka på framtiden, och inser att det här blir svårt med tanke på den nivå som de svenska fotbollsstjärnorna befinner sig på. Men vi måste kämpa och inte ge upp", säger Matiss.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons