A-
A+

Tunga distansskott skickade Chelsea till Wembley

Magdalena Eriksson
Magdalena Eriksson
FotbollTT

Svensklaget Chelsea får chansen att försvara sin FA-cuptitel i fotboll på Wembley den 15 maj.

Efter 2–0 i tungviktsmötet med Arsenal i semifinalen återstår bara ett hinder: finalmotståndaren Manchester City.

Annons

Annons

Arsenal, med Stina Blackstenius i startelvan, började semifinalen på Meadow Park bäst. Den svenska landslagsanfallaren hade själv svårt att komma till några riktiga farligheter, men fick bland annat se lagkompisen Vivianne Miedema avlossa ett tungt skott strax över Chelsearibban under den första halvleken.

Distansskott skulle visa sig bli ett vinnande koncept, men inte för Arsenal. I stället var det Chelsea – med svensktrion Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic på bänken – som visade hur det ska gå till, när inledningen av andra halvlek bjöd på en matchavgörande minut.

Norsk projektil

Först var det Arsenal som byggde upp ett betydande tryck mot Chelseas straffområde, och ett fint anfall ledde till att Steph Catley skickade in ett inlägg från vänster, som hamnade perfekt hos Beth Mead i straffområdet. 26-åringen gjorde allting rätt när hon vände bort Chelseas Aniek Nouwen för att ge sig själv fritt skottläge. 1–0 såg ut att vara ett faktum men skottet gick utanför och en uppgiven Mead föll ner på knä och gömde ansiktet i händerna.

Som om inte det vore nog gjorde Chelsea mål i nästa anfall.

Bollen rullade ut till Chelseas Guro Reiten som fick lite utrymme till vänster på Arsenals planhalva, och norskan utnyttjade det skoningslöst. Reiten avancerade lite i taget mot straffområdet och till slut fann hon det bäst att helt enkelt skjuta, och det gjorde hon rätt i. Arsenals Manuela Zinsberger fick fingertopparna på långskottet, men det räckte inte för att förhindra Chelseas 1–0.

Det fick Arsenal att tappa initiativet, och mindre än tio minuter senare var matchen i princip förlorad för Jonas Eidevalls lag, som också hade förtvivlat svårt att träffa mål när chanserna väl dök upp.

Annons

Annons

Titeltorka

En rullande boll såg ut att vara på väg mot Manuela Zinsbergers famn, men Arsenalbacken Carlotte Wubben-Moy blev stressad och försökte i stället rensa. Det ville sig inte bättre än att den stannade på Chelseas So-Yun Ji. Sydkoreanskan tackade för erbjudandet, rundade Arsenals Lia Wälti och dunkade sedan in bollen stenhårt via ribban.

Målet i den 61:a minuten betydde 2–0, och det blev också slutresultatet som skickade regerande FA-cupmästaren Chelsea till en ny final. Den 15 maj väntar Manchester City på Wembley Stadium i London.

För Arsenal kan det bli en säsong av titelmissar. Både i Champions League och i ligacupen tog det stopp i kvartsfinal, och i ligan har Chelsea övertaget: Arsenal är en poäng bakom Londonrivalen med fyra omgångar kvar att spela.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.