A-
A+

Tunga misstankar mot Piqué – pekas ut av tidning

Barcelonas Gerard Piqué har hamnat i rejält blåsväder i och med korruptionsanklagelserna i samband med flytten av spanska supercupen till Saudiarabien. Arkivbild.
Barcelonas Gerard Piqué har hamnat i rejält blåsväder i och med korruptionsanklagelserna i samband med flytten av spanska supercupen till Saudiarabien. Arkivbild.
FotbollTT

Barcelonas backstjärna Gerard Piqué var drivande i att spanska supercupen i fotboll flyttades till Saudiarabien.

Nu avslöjar den spanska tidningen El Confidencial att Piqué ska ha tagit emot motsvarande 60 miljoner kronor för affären.

Annons

Annons

Luis Rubiales, ordförande i Spaniens fotbollsförbund. Arkivbild.
Luis Rubiales, ordförande i Spaniens fotbollsförbund. Arkivbild.

Det är ingen hemlighet att Saudiarabien betalat stora belopp för att få den spanska supercupen till landet. Något som tidigare var okänt är däremot att Barcelonastjärnan Gerard Piqué ska ha mottagit en större summa för att ha bidragit till turneringens ovanliga geografiska placering.

I en granskning gjord av tidningen El Confidencial, som bland andra norska Nettavisen hänvisar till, avslöjas det att Luis Rubiales, ordförande i Spaniens fotbollsförbund, tillsammans med Piqué pressat saudierna på en rejäl utbetalning för att lämna över arrangemanget.

Läckta ljudupptagningar

El Confidencial lutar sig mot både läckta dokument och ljudupptagningar, och skriver att det ska handla om totalt runt 24 miljoner euro (nära 250 miljoner kronor). Bland annat ska Gerard Piqué ha fått runt 6 miljoner euro (60 miljoner kronor). Det spanska fotbollsförbundet ska också ha försökt hålla utbetalningen till Piqué hemlig, skriver tidningen.

I en av ljudupptagningarna sägs Luis Rubiales prata med Piqué:

Geri! Grattis! Då pratar jag inte om gårdagens match eller ditt mål. Klockan är över 12, vilket innebär att avtalen med Saudiarabien är påskrivna. Tack för allt. Jag finns här för dig, oavsett vad du behöver. Stor kram. Ta hand om dig, uppges Rubiales säga.

Annons

Annons

Förhandlingar via sitt företag

Sedan tidigare var det känt att Gerard Piqué var inblandad i förhandlingarna med Saudiarabien genom sitt företag Kosmos, som uppges få 4 miljoner euro för varje år som turneringen hålls i landet.

Enligt El Confidencial var det rentav Piqué som först kläckte idén om att flytta spanska supercupen, för att öka turneringens kommersiella status. Inledningsvis ska man ha diskuterat att spela på Camp Nou i Barcelona eller Santiago Bernabeu i Madrid, innan det saudiska intresset dök upp.

Det var inför säsongen 2019–20 som det spanska fotbollsförbundet meddelade att turneringen kommer att utökas från två till fyra lag, och att matcherna skulle spelas i Saudiarabien. I fjol tvingades turneringen att tillfälligt flyttas till Spanien på grund av coronapandemin, men avtalet med Saudiarabien gäller hela vägen till 2029.

Varken Gerard Piqué eller Luis Rubiales har hittills kommenterat tidningens uppgifter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.