A-
A+

Tunneln lyser upp – får nya klimatsmarta ljus

På väg ner i tunneldelen av Öresundsförbindelsen. Arkivbild.
På väg ner i tunneldelen av Öresundsförbindelsen. Arkivbild.
DanmarkTT

4 500 ljusrör ska bytas ut mot led-lysrör i Öresundsbrons tunnel. Skiftet kommer ta åtta nätter räknat utifrån att varje lampa tar fyra minuter att byta.

Annons

Annons

En moderniserad tunnelbelysning kommer att reducera energiförbrukningen med totalt uppskattningsvis 9,6 gigawattimmar under ledljusens förväntade levnadstid på 11 år, uppger Øresundsbrokonsortiet. Brinntiden går från 70 000 till 100 000 timmar med bytet.

Men det stannar inte där. Sedan ett par år tillbaka är nämligen enbart vart sjätte lysrör tänt nattetid och bara vartannat tänt under dagtid. Så kommer det att fortsätta, vilket även det bidrar till lägre energiförbrukning.

De ursprungliga armaturerna som lamporna sitter i är 20 år gamla och kommer behållas. Lamporna som nu byts ut sattes dit år 2013 och var även de energibesparande – för sin tid.

"Lysrörsbytet ger oss energisnålare led-lampor på hela förbindelsen. Vi räknar med att tunnelbelysningens energiförbrukning minskar med omkring 50 procent jämfört med de gamla lysrören", skriver anläggningsdirektör Bengt Hergar i ett pressmeddelande.

Lampbytet sker med start måndag den 29 november och pågår under åtta nätter mellan klockan 20 och 5:30.

Rättat: I en tidigare version angavs fel storlek och enhet för energin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.