Turkiet efterlyser 82 pro-kurdiska politiker

Demonstrationerna i Turkiet 2014 utlöstes av terrogruppen IS belägring av den kurdiska staden Kobane i Syrien. Arkivbild.
Demonstrationerna i Turkiet 2014 utlöstes av terrogruppen IS belägring av den kurdiska staden Kobane i Syrien. Arkivbild.
TurkietTT-AFP

Turkiska åklagare utfärdade under fredagen arresteringsordrar för 82 personer med kopplingar till det pro-kurdiska HDP-partiet. Personerna anklagas för inblandning i protester år 2014 då 37 personer dog..

Annons

Annons

Protesterna utbröt när terrorgruppen IS belägrade den kurdiska staden Kobane i Syrien, på gränsen till Turkiet. Under protesterna skadades enligt åklagarna 326 poliser och 435 boende i områdena.

De som nu ska gripas har, enligt myndigheterna, uppmanat människor att delta i protesterna. Bland brotten de anklagas för finns mord, mordförsök, plundring och brännande av turkiska flaggan.

Den turkiska regeringen har länge betraktat HDP som terrorstämplade PKK:s politiska gren. HDP förnekar allt samröre med PKK och säger att partiet utsätts för politisk förföljelse.

Den här operationen är inte bara ett angrepp mot HDP, utan också mot demokratisk politik och mot övertygelsen att bekämpa fascism, sade Mithat Sancar, en av HDP:s ledare, under fredagen.

Flera av de anklagade är nuvarande parlamentariker för HDP, andra tillhörde tidigare partiets toppskikt. Några av dem har redan gripits, däribland en kurdisk borgmästare i östra Turkiet.

Av 65 borgmästare från HDP som valdes i lokalvalen förra året har 47 avsatts av myndigheterna och ersatts av icke-valda myndighetsföreträdare.

Turkiet har kritiserats av flera människorättsorganisationer och av EU för gripanden av oppositionella.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons