A-
A+

Turkiet: Inga alternativa spannmålsrutter

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan i Kiev.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan i Kiev.
UkrainaTT-AFP

Det finns inga alternativ till det ursprungliga spannmålsavtalet mellan Ukraina och Ryssland, hävdar Turkiets utrikesminister Hakan Fidan efter ett möte med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev.

Annons

Fidan avvisar en alternativ lösning för spannmålstransporter över Svarta havet, som USA aktualiserat.

Vi vet att man söker efter alternativa rutter, men vi ser inga alternativ till ursprungsinitiativet för de innebär risker. Att återuppliva avtalet prioriteras av Turkiet, säger han.

Zelenskyj säger i ett uttalande efter mötet att "många viktiga frågor diskuterades", särskilt när det gäller "risker förorsakade av den ryska blockaden mot spannmålskorridoren i Svarta havet".

Ryssland drog sig i juli ur spannmålsavtalet som förhandlats fram med hjälp av Turkiet och FN, och gjorde det möjligt för Ukraina att exportera över 30 miljoner ton spannmål från tre hamnar vid Svarta havet trots kriget. Sedan dess har Ryssland trappat upp anfallen mot hamnar och hamninfrastruktur i Ukraina.

Det första civila fartyget Joseph Schulte från Ukraina nådde nyligen turkisk hamn, trots den ryska blockaden. Transporten, som uppges ha skett med stöd av USA, gick via en alternativ rutt i skydd av Natoländerna Rumänien och Bulgarien. Den nådde aldrig internationellt vatten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.