A-
A+

Turkiet kallade upp svensk diplomat

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
NatoTT

Det turkiska utrikesdepartementet har kallat upp Sveriges charges d'affaires i Ankara för att markera mot vad man kallar terroristpropaganda i samband med en kurdisk grupps demonstration i Stockholm, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Svenska UD bekräftar för TT att ett möte har ägt rum, men går inte in på närmare detaljer.

"Vi kan bekräfta att ett möte har ägt rum. (Mellan representanter för Sveriges ambassad i Ankara och det turkiska utrikesdepartementet.) Sverige följer den trilaterala överenskommelse som har slutits med Finland och Turkiet och kommer att tillämpa den i enlighet med svensk rätt", skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Vid Natomötet i slutet av juni meddelade den turkiske presidenten att man kommer släppa sitt motstånd och säga ja till ett svenskt och finskt Natomedlemskap, sedan länderna skrivit under en överenskommelse som bland annat innebär att länderna lovar att inte stötta de kurdiska rörelserna YPG och PYD eller Gülenrörelsen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har flera gånger varnat för att Turkiet kan komma att ändra sig om Sverige och Finland inte uppfyller sina åtaganden. Turkiet har bland annat krävt att Sverige och Finland utlämnar ett antal påstådda terrorister.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.