A-
A+

Turkiet nekar till attack där nio civila dog

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadeimi fördömer attacken som krävde nio liv i Kurdistan.
Iraks premiärminister Mustafa al-Kadeimi fördömer attacken som krävde nio liv i Kurdistan.
IrakTT-AP-AFP

Nio människor dog när en park i Kurdistan i Irak besköts med artilleri. Irak anklagar Turkiet, som nekar till inblandning.

Annons

Annons

"Turkiet är emot alla attacker som riktas mot civila. Turkiet för sin kamp mot terrorism i enlighet med folkrätten", säger Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

I stället riktade uttalandet misstankarna mot den kurdiska PKK-gerillan utan att nämna den vid namn. Turkiet inledde en offensiv i norra Irak i april, i syfte att slå till mot PKK.

Nio personer dog när granaterna slog ner i en park i irakiska regionen Kurdistan på onsdagen. Enligt lokala myndigheter var offren irakiska turister som rest till bergsbyn Parakh i Zakhodistriktet för att söka svalka från sommarhettan i landets södra delar. Två av dem var barn. Över 20 personer skadades.

Iraks regering anklagar Turkiet för att ligga bakom artilleribeskjutningen. Premiärminister Mustafa al-Kadhemi kallade beskjutningen "ett flagrant brott" mot Iraks suveränitet. Han sade i ovanligt skarpa ordalag att Irak förbehåller sig rätten att slå tillbaka. Irak återkallade sin chargé d'affaires från Turkiet för konsultationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.