A-
A+

Tusenfoting döpt efter Taylor Swift

Taylor Swift är forskarens idol – och har nu fått ge namn åt den nyupptäckta tusenfotingen. Arkivbild.
Taylor Swift är forskarens idol – och har nu fått ge namn åt den nyupptäckta tusenfotingen. Arkivbild.
DjurTT

Ett nyupptäckt litet kryp har fått namn efter den amerikanska artisten Taylor Swift. Anledningen: hennes musik betydde mycket för upptäckaren.

Annons

Annons

Totalt har 17 nya arter av mångfotingar, eller tusenfotingar som de kallas i dagligt tal, upptäckts i den Nordamerikanska bergskedjan Appalacherna. Fynden beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Zoo Keys.

Forskarna som hittat dem har deltagit i ett flera år långt projekt som tagit dem till 17 olika delstater i USA. De har bokstavligen letat under stock och sten, samlat kryp och sedan kartlagt deras dna.

Forskaren Derek Hennen, som är studiens huvudförfattare, fick nöjet att namnge flera av de tidigare okända krypen. Han passade då på att hylla sin idol Taylor Swift genom att döpa en av sorterna till Nannaria swiftae.

På twitter skriver Derek Hennen att han är ett stort fan av Taylor Swift och att hennes musik hjälpte honom genom upp- och nerperioder under utbildningen och att detta är hans sätt att säga tack. En annan av sorterna fick namnet Nannaria marianae efter hans fru.

De nyupptäckte mångfotingarna är mellan 18 och 38 millimeter långa och är glansiga med karamellbrun till svart färg med vita, röda eller orangea prickar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.