Tusentals avvisade vid gränsen mot Danmark

Inresekontroll vid betalstationen vid Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund.
Inresekontroll vid betalstationen vid Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund.
CoronavirusetTT

2 900 personer har hittills avvisats när de försökt ta sig in i Sverige från Danmark. Enligt polisen är kontrollplatserna i Skåne 100-procentiga.

Annons

Annons

Annons

Annons

Normalt avvisar gränspolisen i polisregion syd omkring 100 personer som reser in i Sverige via Danmark på en vecka.

Efter regeringens inreseförbud för resor från Danmark och Storbritannien som infördes den 22 december har siffran skjutit i höjden. Fram till den 29 december har drygt 2 900 personer avvisats vid gränsen.

Långa köer på bron

Flest avvisningar görs av personer som kommer med bil över Öresundsbron. Över 200 personer avvisas varje dygn vid kontrollstationen Lernacken, som ligger vid brofästet, vilket stundtals skapat långa köer på bron.

Belastningen vid gränskontrollerna är hög och man riskerar att få stå i kö en avsevärd stund bara för att få beskedet att man måste vända tillbaka, säger Anders Wiberg, kommenderingschef för den särskilda händelsen som polisen i region syd beslutat om för att hantera inreseförbudet.

"Det finns ett fåtal undantag från inreseförbudet. Men varken nyårsfirande eller shoppingresor är giltiga skäl för att just nu resa in i Sverige. Gränsen är stängd för att hindra smittspridningen", säger han enligt ett pressmeddelande.

Annons

Annons

100-procentig kontroll

Enligt polisen är gränskontrollen vid Skånes fyra kontrollplatser Lernacken, Hyllie, Helsingborg och Ystad 100 procentig – ingen kommer in i Sverige som inte omfattas av undantagen.

Inreseförbudet gäller till den 21 januari men kan komma att förlängas. Beslutet togs med anledning av den nya muterade virusvarianten som fått stor spridning i Storbritannien och upptäckts i Danmark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons