A-
A+

Tusentals evakuerade efter skalv i Kina

-
KinaTT

Flera kraftiga jordskalv har inträffat i Kina. Minst två personer har omkommit och minst 17 har skadats i en serie jordbävningar i provinsen Yunnan.

I provinsen Qinghai inträffade bara timmar senare ett skalv med magnituden 7,3. Det finns inga rapporter om skador därifrån.

Annons

Annons

Annons

Annons

Statliga nyhetsbyrån Nya Kina u ppger att fyra skalv med magnituder över 5,0 skakade ett område i provinsen Yunnan i sydvästra Kina – det kraftigaste hade magnituden 6,1, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Dess epicentrum låg i närheten av staden Dali. Skalvet inträffade på en mils djup enligt USGS.

Flera hus har rasat samman. Över 20 000 människor har evakuerats, rapporterar AFP.

Väg kollapsade

Fyra personer begravdes i rasmassor då en väg kollapsade i Yunnan, skriver Nya Kina.

Kinesiska myndigheter har avrått allmänheten i det drabbade området från att uppehålla sig i närheten av byggnader. Räddningsarbetare har enligt kinesiska medier skickats till skalvområdet.

Det internationella katastrofövervakningssystemet GDACS bedömde inledningsvis att jordbävningen kan ha fått allvarliga konsekvenser med tanke på dess magnitud och antalet människor i det drabbade området. Varningen utfärdades som en så kallad "red alert".

Annons

Annons

Riskzoner

Några timmar efter skalven i Yunnan inträffade en jordbävning i södra delen av provinsen Qinghai, drygt 50 mil västsydväst om staden Lanzhou. Inga rapporter om skador har kommit därifrån. Även skalvet i Qinghai skedde på en mils djup enligt USGS.

Yunnan är en riskzon för skalv. I oktober 2014 omkom flera hundra människor och över 100 000 tvingades lämna sina hem då en jordbävning med magnituden 6,0 inträffade i provinsen, nära gränsen mot Myanmar och Laos.

Även Qinghai, som är en glest befolkad provins belägen på Tibetanska högplatån, har mörka minnen av skalv. 2010 beräknas omkring 3 000 människor ha omkommit i en jordbävning med magnituden 6,9, skriver AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!