Tusentals fick fira jul i en lastbilshytt

Tusentals lastbilar står uppställda längs motorvägen M20 i grevskapet Kent i väntan på att få åka över till Frankrike.
Tusentals lastbilar står uppställda längs motorvägen M20 i grevskapet Kent i väntan på att få åka över till Frankrike.
StorbritannienTT

Tusentals lastbilschaufförer som i flera dagar väntat på tillåtelse att få ta sig över Engelska kanalen har fått tillbringa julen i förarhytten. Ingen släpps in i Frankrike utan ett negativt coronatest.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ytterligare 800 soldater, utöver de 300 som finns på plats, har satts in för att hjälpa till att få bort de långa köerna av lastbilar som korkat igen vägarna nära den engelska hamnstaden Dover, rapporterar BBC.

Tusentals lastbilschaufförer har suttit strandade sedan i söndags då Frankrike stängde sin gräns efter att en ny, smittsam coronamutation upptäckts i Storbritannien. Först på tisdagen enades de båda länderna om att åter tillåta varutransporter över gränserna. Men kravet är att alla förare testas negativt för coronan för att de ska släppas in i Frankrike.

Ilskna förare

Soldater har de senaste dagarna gått från lastbil till lastbil och snabbtestat chaufförerna. På juldagen hade över 10 000 tester genomförts, varav enbart 24 av dem varit positiva, uppger den brittiska transportminister Grant Shapps på Twitter.

Ilskan bland de strandade lastbilschaufförerna har varit stor, och många riktar sin vrede mot Frankrike. En av dem som desperat vill återvända till sin familj är Marcin som bor utanför Warszawa.

Min fru ringer mig hela tiden för att fråga om det finns några nya besked. Jag har inget nytt att säga till henne, säger han till Sky News.

Annons

Annons

Får mat

Den brittiska regeringen uppger att lastbilschaufförerna förses med varm mat och drycker. Kustbevakningen i Dover har levererat 3 000 varma måltider, 600 pizzor, 2 985 lunchlådor och 17 lastpallar med vatten. De senaste dagarna har också sju fullastade tågset med mat skickats från London som distribueras till de strandade förarna av Frälsningsarmén.

På torsdagen och fredagen kunde ett par tusen lastbilar ta sig över den Engelska kanalen till den franska hamnstaden Calais, antingen med färja eller via kanaltunneln, skriver AFP.

Men på juldagen återstod fortfarande omkring 5 000 lastbilar som antingen stod uppställda på en avstängd sektion av motorvägen M20 eller på den närliggande flygplatsen Manston, rapporterar BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons