A-
A+

Tusentals flyr attacker i Karen i Myanmar

Bybor i delstaten Karen i Myanmar söker skydd för militärens luftangrepp. Bilden kommer från Free Burma Rangers.
Bybor i delstaten Karen i Myanmar söker skydd för militärens luftangrepp. Bilden kommer från Free Burma Rangers.
MyanmarTT-Reuters

Flera tusen människor har flytt från delstaten Karen i sydöstra Myanmar till grannlandet Thailand. Orsaken är militärens luftangrepp mot en beväpnad etnisk grupp i området, uppger aktivister och lokala medier.

Annons

Annons

Enligt Karens kvinnoorganisation utsattes fem målområden i distriktet Mutraw för attacker. "För närvarande gömmer sig bybor i djungeln och över 3 000 har gått över gränsen till Thailand för att söka skydd", hette det i ett uttalande på söndagen.

Det thailändska tv-bolaget PBS bekräftade att cirka 3 000 flyktingar anlänt.

På lördagen uppgav den väpnade gruppen Karen National Union (KNU) att den stormat en armépostering nära gränsen mot Thailand och dödat tio myanmariska soldater.

KNU är en av ett tjugotal väpnade grupper kopplade till Myanmars många etniska minoriteter som strider för ökat självstyre.

Det bor cirka sex miljoner karener i gränslandet mellan Myanmar och Thailand. Folkgruppen utgör cirka en tredjedel av de runt 1,6 miljoner invånarna i delstaten Karen.

I Myanmar har karenerna, liksom många andra etniska minoriteter, deltagit i motståndsrörelsen mot landets centralregering.

Med start 1949 inledde KNU strider mot centralmakten för att nå en självständig stat för karenfolket. På 80-talet ändrade KNU och andra minoritetsrörelser målsättningen till att Myanmar skulle införa ett federalt system med självstyrande, etniskt baserade delstater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!