A-
A+

Tusentals i protest mot dröjande valresultat

Pedro Castillos anhängare tågar i Lima.
Pedro Castillos anhängare tågar i Lima.
PeruTT-Reuters

Tusentals peruaner gick på tisdagen ut på gatorna för att protestera då något definitivt valresultat fortfarande inte presenterats – en månad efter landets presidentval.

Annons

Annons

Tusentals anhängare till vänsterkandidaten Pedro Castillo tågade mot kongressen och krävde att Castillo, som leder med cirka 44 000 röster, ska utropas till president.

Även högerkandidaten Keiko Fujimoris anhängare protesterade – de hävdar å sin sida att valfusk förkommit och kräver att ett stort antal valsedlar ska ogiltigförklaras.

Landets valmyndighet granskar ett antal röster efter Fujimoris påståenden om valfusk. Någon ny president kan inte utropas förrän den granskningen är avklarad. Den nya presidenten ska installeras den 28 juli.

Matchen är inte över och det finns fortfarande ingen vinnare. Vi väntar på det resultatet, sade Fujimori till sina anhängare i huvudstaden Lima.

Fujimori har dock förlorat visst stöd under senare tid och interimsregeringen har avvisat hennes begäran om en internationell granskning av valet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!