A-
A+

Tusentals lediga sommarjobb att söka

Fortfarande finns sommarjobb att söka via Arbetsförmedlingen. Arkvibild.
Fortfarande finns sommarjobb att söka via Arbetsförmedlingen. Arkvibild.
EkonomiTT

Tufft på arbetsmarknaden – men inte omöjligt. Det finns sommarjobb att söka, framför allt inom vård och omsorg. Lättade restriktioner kan också göra att det bli fler inom hotell- och restaurangbranschen.

Annons

Annons

Läget på arbetsmarknaden är tufft på vissa håll men än är det inte för sent att söka sommarjobb. Hos Arbetsförmedlingen finns i nuläget nära 24 000 sommarjobb att söka, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Många av jobben finns inom vård och omsorg, berättar Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det är alltid de jobben som dominerar, som undersköterskor inom äldreomsorgen.

Måste ha sommarjobbare

Kommunerna måste få tag på folk, förklarar han. Personalen behöver få semester, många är slutkörda efter hårt arbete under pandemin. I år är sommarjobben inom vård och omsorg något färre jämfört med tidigare, men skillnaden är inte stor, förklarar han. Diskussionerna om extrapersonal och oerfaren personal inom vård och omsorg ser inte ut att ha påverkat sommarjobben – sommarjobbarna behövs.

Min känsla är att kommunerna inte har så mycket val. De har slutkörd personal, och måste ta in folk.

För några år sedan, 2016-2017, var det fler kommuner som hade egen rekrytering. Men nu går fler vård- och omsorgsjobb via Arbetsförmedlingen.

Men trots detta är det bara en del av sommarjobben som förmedlas via Arbetsförmedlingen.

Vi har funderat mycket över hur stor den delen är, men aldrig lyckats få fram en helt tillförlitlig siffra. För några år sedan uppskattade vi att cirka en tredjedel av sommarjobben går via Platsbanken hos oss, och det är nog det vi utgår från.

Annons

Annons

Färre än i fjol

Under perioden december till april lades drygt 82 000 ut på Platsbanken vilket är 13 000 färre än förra året. Fler arbetstillfällen väntas komma i takt med att fler verksamheter öppnar upp, skriver Arbetsförmedlingen.

Om vårdjobben är nästan lika många som förr så är det dock sämre med andra sommarjobb inom exempelvis hotell, restaurang och turism.

De vågar inte rekrytera. Där tror vi på ett lägre antal. Men om restriktionerna hävs så kan det komma. Det kan göra att framför allt yngre får jobb.

Men generellt ser han att de som har erfarenhet kommer att ligga bättre till för de sommarjobb som finns nu.

De jobb vi får in kommer nog framför allt gå till dem som gått ut gymnasiet. Men det finns enklare sommarjobb också, som bärplockare och glassförsäljare, säger Johan Eklöf.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!