A-
A+

Tusentals militärer till Ecuadors fängelser

Militär och polis på plats vid fängelset i Guayaquil.
Militär och polis på plats vid fängelset i Guayaquil.
EcuadorTT-AFP

Ecuador kraftansamlar vid landets fängelser efter veckans upplopp som krävde minst 118 liv.

Regeringen har mobiliserat 3 600 personer från polisen och försvarsmakten till alla fängelser i Ecuador, säger landets inrikesminister Alexandra Vela.

Annons

Annons

Beskedet kommer efter våldsamheterna mellan fångar på fängelset i hamnstaden Guayaquil som krävde minst 118 liv. Ytterligare 86 skadades, för sex av dem uppges tillståndet vara kritisk, enligt Ecuadors fängelsemyndighet.

Sammandrabbningarna mellan rivaliserade gäng i fängelset, som startade i tisdags, är den senaste av flera liknande händelser i Ecuador där totalt 237 fångar har dödats hittills i år – att jämföra med totalt 103 år 2020.

Hittills har 41 av offren i Guayaquil kunnat identifieras.

Polisen tog kontroll över fängelsekomplexet på torsdagskvällen efter en massiv säkerhetsinsats som involverade cirka 900 poliser och med soldater och stridsvagnar på plats utanför.

Ecuadors fängelseväsende innefattar ett 60-tal anläggningar anpassade till omkring 30 000 fångar. Men omkring 39 000 personer sitter inne, av dem 8 500 på Guayaquil-fängelset.

Under fredagens presskonferens meddelade fängelsemyndighetens chef Bolívar Garzón att cirka 2 000 intagna över 65 år, eller med dålig hälsa, kommer att friges i ett försök att minska trängseln på fängelserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.