A-
A+

Tusentals protesterade för rösträtt i USA

Martin Luther King III går längst fram i demonstrationståget. Washingtonmonumentet syns i bakgrunden.
Martin Luther King III går längst fram i demonstrationståget. Washingtonmonumentet syns i bakgrunden.
USATT-AFP

Tiotusentals demonstranter har tågat i flera amerikanska städer i protest mot de nya delstatslagar som anklagas för att göra det svårare för minoriteter att rösta.

Annons

Annons

Demonstranter i Washington. Protestmarscher tågade i flera amerikanska städer under lördagen.
Demonstranter i Washington. Protestmarscher tågade i flera amerikanska städer under lördagen.

Datumet för lördagens protester var noga utvalt. Det var den 28 augusti 1963 som hundratusentals demonstranter slöt upp i Washington DC mot rasdiskrimineringen i landet och Martin Luther King höll sitt berömda "I have a dream"-tal.

Den här gången var det en betydligt mindre publik i huvudstaden som fick höra Kings son Martin Luther King III tala om hur den amerikanska demokratin måste skyddas.

Ni är drömmen, och det här är ert ögonblick att förverkliga den, sade King den tredje inför en publik på runt 20 000 demonstranter, enligt arrangörerna.

Sedan januari har minst 18 republikanstyrda delstater, främst i södern, infört sammanlagt 30 lagar som på olika sätt riskerar att göra det svårare att rösta – och flera dussin lagar till håller på att övervägas, enligt Brennan Center for Justice vid New York University.

Det kan till exempel handla om krav på att ha en permanent bostadsadress eller förbud mot att låta folk rösta från sina bilar, vilket blev populärt i många delstater vid presidentvalet i november på grund av pandemin.

Kritiker anser att lagarna försvårar minoriteters möjligheter att rösta. Förutom i Washington tågade bland annat demonstranter i Houston i Texas och Atlanta i Georgia med budskap som "Rösträtt för alla" och "Din röst räknas".

Demokraterna som styr i kongressens representanthus har röstat igenom två lagförslag som syftar till att begränsa restriktionerna, men förslagen lär få svårt att vinna gehör i den splittrade senaten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!